Prima pagină » Economic » Comisia Europeană trage un semnal de alarmă: Inflația în România continuă să crească / Noua lege a pensiilor afectează negativ sectorul

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă: Inflația în România continuă să crească / Noua lege a pensiilor afectează negativ sectorul

România nu a mai respectat încă din anul 2016 prevederile Legii responsabilității fiscale, iar inflația continuă să crească, urmând să depășească limita impusă de BNR, a declarat, vineri, Isabel Grilo, șef de unitate la Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare din Comisia Europeană.

De asemenea, reprezentanta Comisiei Europene este îngrijorată de necolectarea impozitelor și conformarea fiscală din România.

„Un element care este o sursă de procupare, de îngrijorare, este presiunea inflaționistă care se acumulează și poate ați și simțit-o direct. Inflația a crescut și urmează să crească în continuare, probabil va depăși limita superioară stabilită de BNR ca țintă fixată. (…) Regulile fiscale în cazul României apar în Legea responsabilității fiscale și stabilește o serie de reguli care din păcate nu s-au aplicat încă din 2016. În România există o serie de reguli care au fost ignorate sau pur și simplu ocolite. Este o preocupare, ele există cu un motiv”, a declarat Isabel Grilo, șef de unitate la Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană.

Oficialul european a adăugat că a fost constatată și o creștere a deficitului contului curent.

„Și inflația de bază a crescut, ceea ce înseamnă că există motive de îngrijorare și trebuie să ne gândim la măsuri pentru a limita această evoluție a inflației. Acestea sunt motivele pentru care suntem îngrijorați de opțiunile fiscale ale României, vedem creșteri ale deficitului fiscal, observăm o creștere a deficitului contului curent”, a precizat Isabel Grilo.

Reprezentanta Comisiei Europene și-a exprimat îngrijorarea și în privința colectării impozitelor din România.

„Este nevoie de a îmbunătăți colectarea impozitelor și conformarea fiscală. Impozitele în diverse domenii. Un aspect foarte vizibil al acestei colectări insuficiente, anume TVA. Care ar trebui să fie veniturile din TVA. Nu se colectează o parte importantă. Vedem o mare diferență între situația din România și media UE. Este peste 36% în România și media de 12% în UE. Asta duce la creșterea deficitului”, a mai spus Isabel Grilo.

Comisia Europeană, avertisment pentru România: Noua lege a pensiilor afectează negativ sectorul

Reprezentantul Comisiei Europene, Isabel Grilo, a declarat, vineri, că oficialii europeni sunt îngrijorați de modificările aduse în sistemul de pensii din România, care „au generat devieri și au crescut datoria publică”. Comisia Europeană încurajează evoluția și dezvoltarea Pilonului II de pensii.

„Ordonanțele de urgență din anul 2018 și din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ și administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România”.

Oficialul european a adăugat că noua Lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem și credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creșteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor crește și veniturile în sistemul de pensii”.

De asemenea, Isabel Grilo a susținut că evoluțiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranța în funcționarea acestui sector și a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicațiile”.

 

 

Citește și