Prima pagină » Economic » Comisia Europeană va examina atent situația mai multor state, inclusiv a României, din cauza dezechilibrelor macroeconomice

Comisia Europeană va examina atent situația mai multor state, inclusiv a României, din cauza dezechilibrelor macroeconomice

Comisia Europeană va examina atent situația mai multor state, inclusiv a României, din cauza dezechilibrelor macroeconomice

Comisia Europeană va elabora, la începutul anului 2024, analize extinse asupra dezechilibrelor macroeconomice excesive identificate la anumite state din Uniunea Europeană, printre care se numără România, Franța și Germania, anunță Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al instituției, responsabil de Afaceri economice.

Comisia Europeană a stabilit, marți, prioritățile în sensul intensificării competitivității și a lansat un nou ciclu de coordonare a politicilor economice în zona euro și la nivelul Uniunii Europene.

”Pachetul de toamnă se bazează pe Prognozele de toamnă din 2023, care au arătat că economia Uniunii Europene continuă să fie rezilientă în contextul șocurilor multiple suferite în ultimii ani, dar că și-a pierdut impulsul în 2023, pe fondul inflației mari și al înăspririi condițiilor financiare, în 2024 fiind așteptată doar o evoluție moderată a creșterii economice”, anunță Comisia Europeană.

”Uniunea Europeană se confruntă cu provocări structurale importante, inclusiv cu o creștere slabă a productivității, cu tranzițiile ecologică și digitală, îmbătrânirea populației, incluziunea socială, iar acestea trebuie abordate, pentru a permite continuarea competitivității sustenabile. Iar evenimentele politice disruptive au demonstrat necesitatea ca Uniunea Europeană să rămână competitivă pe piața globală, asigurând, în același timp, că nimeni nu este lăsat în urmă”, precizează Comisia Europeană, insistând asupra coordonării politicilor economice.

Prioritățile sunt promovarea sustenabilității mediului, a productivității, a corectitudinii și a stabilității macroeconomice, în sensul stimulării competitivității. ”Politicile fiscale trebuie să susțină politica monetară, în sensul reducerii inflației și garantării sustenabilității fiscale, furnizând, în același timp, spațiu suficient pentru investiții suplimentare și susținând creșterea economică pe termen lung”, subliniază Comisia Europeană.

Experții Comisiei Europene au examinat planurile bugetare depuse de statele din zona euro, constatând că Estonia, Ciprul, Grecia, Spania, Irlanda, Slovenia și Lituania respectă recomandările Consiliului UE.

În schimb, planurile bugetare depuse de Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Portugalia și Slovacia nu sunt total în conformitate cu indicațiile Consiliului UE. Proiectele bugetare depuse de Belgia, Finlanda, Franța și Croația riscă să nu fie conforme.

Comisia Europeană le recomandă statelor din zona euro să adopte ”în mod coordonat” ”politici fiscale prudente” și să elimine treptat asistența acordată pentru compensarea tarifelor mari la energie. De asemenea, sunt recomandate acțiuni de monitorizare a condițiilor financiare rigide și avansarea integrării în Uniunea Bancară.

Comisia Europeană a amintit că Mecanismul de Alertă privind dezechilibrele macroeconomice a depistat probleme în România, Cipru, Germania, Grecia, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia, astfel că vor fi pregătite noi evaluări detaliate pentru aceste țări.

”La începutul anului 2024, Comisia Europeană va pregăti evaluări aprofundate pentru 11 state care au fost depistate în 2023 cu dezechilibre sau dezechilibre excesive, adică Ciprul, Franța, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Spania și Suedia. Va fi evaluată atent și situația Slovaciei, întrucât prezintă riscul apariției unor noi dezechilibre asociate inflației puternice, costurilor pierderii competitivității și deficitelor fiscale mari”, a declarat marți Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

”Prețurile și presiunile asupra costurilor continuă să fie diferite în statele membre. Acest lucru generează preocupări privind potențiale pierderi ale competitivității Uniunii Europene, mai ales în statele cu inflație mare”, a subliniat Valdis Dombrovskis.

Foto: Profimedia

Citește și:

Charles Michel se declară rezervat, la Kiev, asupra perspectivelor lansării negocierilor pentru admiterea Ucrainei în UE

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și