Prima pagină » Economic » Comoara Coreei de Nord. Zăcămintele de 6.000 de miliarde de dolari în subsolul statului condus de Kim Jong-un

Comoara Coreei de Nord. Zăcămintele de 6.000 de miliarde de dolari în subsolul statului condus de Kim Jong-un

Comoara Coreei de Nord. Zăcămintele de 6.000 de miliarde de dolari în subsolul statului condus de Kim Jong-un
Bogăția Coreei de Nord ar putea fi subestimată.

Bogăția Coreei de Nord ar putea fi subestimată. Conform estimărilor vecinilor sud-coreeni, valoarea totală a zăcămintelor din Coreea de Nord depășește 6.000 de miliarde de dolari, informează Business Insider.

Astfel s-ar putea explica îmbunătățirea semnificativă a situației economice a acestui stat, dar și apariția unor progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, construcția de clădiri impozante și autoturismele moderne ale populației. Leonid A Petrov, un lector în studii coreene de la Universitatea din Sydney, susține că toate acestea ar putea fi susținute prin marile zăcăminte de resurse naturale deținute de nord-coreeni.

Coreea de Nord deține unele dintre cele mai mari zăcăminte de wolfram și de magnezit

Suprafața statului este alcătuită în proporție de 85% din lanțuri muntoase care ascund 200 de minerale diferite, de la cărbune la ceriu.

Cele mai mari depozite de zăcăminte naturale din Coreea de Nord, dar și cele care prezintă cel mai mare potențial de dezvoltare la scară mare a unor mine sunt cele de fier, cărbune, aur, zinc, cupru, granit, calcar, molibden și magnezit.

După China, Coreea de Nord deține cele mai mari rezerve de magnezit din lume, dar și al șaselea cel mai mare zăcămând de wolfram la nivel mondial. Valoarea acestora este însă mică în comparație cu cea a metalelor rare de care dispune, de asemenea, acest stat.

Zăcămintele de metale rare – bogăția statului condus de Kim Jong-un

Cele 17 metale rare sunt esențiale pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie, dar și a tehnologiilor „verzi”, cum ar fi turbinele eoliene, panourile solare și mașinile de tip hibrid. Ele sunt folosite și pentru fabricarea smartphone-urilor, a televizoarelor cu ecran plat și a calculatoarelor notebook.

Unele dintre metalele rare, cum ar fi ceriul și neodimul, sunt elemente importante în fabricarea semiconductorilor, a mașinilor, a calculatoarelor și a altor tehnologii avansate. Alte tipuri de metale rare pot fi folosite și la fabricarea tancurilor, a aeronavelor , arachetelor și a laserelor.

Prețul unor astfel de metale crește din ce în ce mai mult, având în vedere faptul că statul chinez, cel mai mare furnizor de metale rare din lume, a început să-și limiteze exporturile care doar în luna februarie a acestui an au depășit suma de un milion de dolari pe tonă, cu 900% mai mult decât în 2011, confomr Asia Times.

Creșterea acestor prețuri și cererea mare ar putea să îi ofere liderului nord-coreean Kim Jong-unșansa de a îmbunătății situația economică a statului său fără a face o reformă efectivă în economie. Exportul de metale rare ar putea aduce sume substanțiale acestui stat și ar putea să asigure creșterea consumului în rândul populației.

Relațiile dintre Coreea de Nord și China, Japonia și Coreea de Sud s-ar putea îmbunătății și ele semnificativ datorită cooperării la scară largă pentru realizarea explorării, procesării și utilizării metalelor rare.

Citește și