„Susținem listarea secundară (a OMV Petrom, n.r.) pe London Stock Exchange, întrucât vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce privește creșterea vizibilității pentru OMV Petrom și îmbunătățirea lichidității totale la tranzacționare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acționarilor”, a afirmat Robert Lechner, purtător de cuvânt al grupului austriac, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX.
Reprezentantul OMV a precizat că grupul nu poate comenta asupra detaliilor.
OMV este acționarul majoritar al OMV Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Fondul Proprietatea are o deținere de 19%, iar statul român are 20,6%.
Fondul Proprietatea a propus, miercuri, acționarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol și gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acțiuni ale companiei, și a informat separat că analizează variante pentru reducerea participației deținută la companie prin vânzarea unui prin vânzarea unui pachet de cel puțin 4%.
Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare, convocată pentru 22 septembrie. Atât aprobarea, cât și împuternicirea pentru demersurile necesare listării ar urma să fie valabile până la 31 decembrie 2016.
„Listarea secundară avută în vedere este de așteptat să conducă la diversificarea bazei de acționari, creșterea vizibilității, extinderea acoperirii de către brokerii internaționali și îmbunătățirea lichidității de tranzacționare a societății”, se arată în raportul transmis de OMV Petrom bursei pentru convocarea adunării acționarilor.
Într-un raport separat, Fondul Proprietatea a informat că analizează în continuare opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom sub pragul de 15% din capital, de la 19% în prezent.
Orice asemenea tranzacție este condiționată atât de existența unor condiții de piață favorabile, cât și de obținerea aprobărilor necesare, notează Fondul Proprietatea.
„Fondul deține în prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentând 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) și tinde să crească lichiditatea tranzacțiilor cu acțiuni ale OMV Petrom, rămânând dedicat dezvoltării cu succes a acesteia în calitate de acționar pe termen lung”, se arată în raport.
Pentru a fi aprobată, propunerea Fondul Proprietatea are nevoie de votul pentru a 50% + 1 din acțiunile OMV Petrom. Întrucât grupul OMV deține pachetul majoritar la compania românească, decizia privind listarea depinde practic de producătorul austriac de petrol.
Fondul Proprietatea a anunțat și în martie anul trecut că gândește să vândă cel puțin 4% din acțiunile OMV Petrom, pachet evaluat la cotația de la acel moment la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) în funcție de cotația din piață. participația Fondului la OMV Petrom se situa la momentul respectiv tot la 19%.
În jurul orei 11:45, acțiunile OMV Petrom se aflau în scădere cu 0,3% pe bursa de la București, în timp ce titlurile Fondul Proprietatea creșteau cu 0,1%.
Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual și companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) și Fondul Proprietatea.