Prima pagină » Economic » Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România – SURSE

Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România – SURSE

Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România - SURSE

Grupul MVM, deținut se statul maghiar, ar fi ajuns la un acord cu compania-mamă a E.ON din Germania pentru cumpărarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică din România, indică surse pentru G4Media și Economedia. Informația, neconfirmată oficial de niciuna dintre părți, vine după ce conducerea executivă anunțase, în primăvară, că ia în calcul să iasă de pe acest segment al pieței locale,. Gândul a trasmsis solicitări oficiale companiilor mamă din Ungaria și Germania pentru a primi punctul de vedere oficial.

Divizia de furnizare de gaze naturale și energie electrică a E.ON, deținută acum de compania-mamă din Germania, ar urma să fie preluată de compania controlată de guvernul de la Budapesta, Grupul MVM, dacă acordul anunțat pe surse se confirmă și bineînțeles dacă obține toate aprobările necesare din partea autorităților române.

Este vorba în primul rând din partea Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe și a Consiliului Concurenței.

De ce ar pleca E.ON de pe piața de furnizare

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.

Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc-randament al business-ului , care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.

MVM este prezent deja în România

Grupului MVM „este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.

Compania maghiară are în potofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii mamă , tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.

Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011

MVM Future Energy Technolgy SRL a fost prima societate achiziționată de Grupul MVM, în România, iar în 1 ianuarie 2022 societatea a absorbit alte trei societăți din grupul MVM România, respectiv H2O Energy Srl., Aqua Energia Srl. și MVM Energy Trade Plus S.R.L.(fosta Cyeb), noua entitate devenind un jucător integrat pe piața de energie și gaze naturale, a cărui activitate cuprinde atât producția de energie, cât și activitatea de trading și furnizare către clienții finali.

MVM Future Energy Technolgy SRL este una dintre cele trei companii amendate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), așa Cuma confirmat oficial pentru Gândul, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, informație făcută publică, fără a dezvălui identitatea companiilor, pe 21 decembrie, de președintele instituției, George Niculescu.

Potrivit bilanțului publicat de Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri netă a companiei era, în 2023, 50.622.243 lei și un profit net de 1.565.794 lei, asta după ce, în 2022, avusese o cifră de afaceri de 106.689.576 de lei și o pierdere netă de 14.805.424 de lei.

Cel mai recent exit de pe piața românească de energie a fost al italienilor de la Enel, care au vândut activele către grecii de la PPC, ieșire anunțată în noiembrie 2022.

Sursa foto: E.ON România

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și