Prima pagină » Economic » Compania-mamă a Euroins încearcă, în plin proces de insolvență a asigurătorului, să răscumpere o parte din creanțe | SURSE

Compania-mamă a Euroins încearcă, în plin proces de insolvență a asigurătorului, să răscumpere o parte din creanțe | SURSE

Compania-mamă a Euroins încearcă, în plin proces de insolvență a asigurătorului, să răscumpere o parte din creanțe | SURSE

Compania-mamă a Euroins România, căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare la jumătatea lunii martie și i-a cerut falimentul în instanță, încearcă să cumpere o parte dintre cele mai importante creanțe pe care le dețin unele firme care nu au legătură cu asigurările, precum firme de avocați, publicitate și IT, arată sursele din piață, citate de „Adevărul”.

La termenul de vineri din instanță, la care se dezbate cererea ASF de declarare a falimentului Euroins România 26 mai, se va alege și firma care va derula întreaga procedură de insolvență, aceasta putând fi deopotrivă una agreată de Eurohold, care are un astfel de drept de a se opune numirii unui lichidatori pe care nu-l agrează, potrivit surselor „Adevărul”.

În plin proces la Tribunalul București, compania-mamă a Euroins încearcă să răscumpere o parte din creanțe.

„La termenul anterior, toți cei 6 creditori Calificați care au făcut o propunere de lichidator au ales unul dintre practicienii agreați de ASF. În ultimele zile, acești creditori (4 avocați, o firmă IT, una de publicitate) ar fi fost contactați telefonic de o persoană care s-ar fi prezentat ca reprezentant al Euroins și care le-ar fi propus ca o companie românească să le cumpere creanțele. Până la acest moment, cel puțin doi dintre avocați ar fi vândut creanța deținută la Euroins. Este de așteptat ca toți creditorii ofertați să își vândă creanțele deținute la Euroins, realizând că este o soluție mult mai avantajoasă decât recuperarea (limitată) în procedura falimentului. Cumpărătorul creanțelor este Eurohold, firma-mamă din Bulgaria, iar preluarea creanțelor îi oferă noului creditor oportunitatea de a propune un alt lichidator preferat de Euroins”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”.

Specialiști în insolvență contactați de sursa citată susțin că astfel de proceduri sunt perfect legale, vânzarea unei creanțe fiind un drept care se transferă. Potrivit acestora, sunt situații în care cumpărătorul nu vrea să i se cunoască identitatea și preferă să cumpere creanțele prin interpuși.

„Au dreptul să-și valorifice creanțele, inclusiv prin vânzare. Este un drept legal”, au declarat alți specialiști în insolvență contactați de „Adevărul”.

Surse judiciare contactate de „Adevărul” au afirmat că la termenul din luna aprilie, firma specializată în insolvență agreată de ASF ar fi CITR, în timp ce Eurohold, compania mamă a Euroins, ar agrea un alt specialist – Maestro SPRL – care a gestionat și insolvența COS Târgoviște, vândută în plină procedură de faliment.

Potrivit Adevărul, presa centrală din România a scris în ultima perioadă că Maestro SPRL, sub pretextul că masa credală era controlată de acționarul debitoarei COS Târgoviște, ar fi condus procedura exact cum au vrut rușii timp de 8 ani.

Pe de altă parte, presa bulgară tot scrie de câtva timp că grupul Eurohold ar fi finanțat și de Atanas Tilev, care ar fi băgat zeci de milioane de euro în afacerile Eurohold. Tilev e reprezentat în Eurohold de divizia bulgară a băncii rusești VTB CAPITAL (una din primele bănci sancționate după invadarea Ucrainei).

Peste două luni de la ieșirea de pe piață

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în 16 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Cererea ASF pentru declararea falimentului Euroins are termen de judecată vineri, 26 mai, așa cum s-a decis la termenul din 28 aprilie.

Potrivit ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România.

În acest sens, ASF menționa faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.

Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Au început plățile

Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce este important de reținut este că, în acest moment, polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul (vezi PROCEDURA aici). Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, primele plăți au fost autorizate de FGA din 17 mai.

Citește și