Consilierul de stat Florin Cicănelea spune că actul are rolul de asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care a produs datorii în sistem, de a îmbunătăți și de a crește eficiența sistemului. „În esență prin darea în plată activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate și constituite în niște entități care vor putea funcționa strict pe termenii de eficiență, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite și obținerea de fonduri în diferite modalități, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe, care să le permită modernizarea și eficientizarea lor. Toate aceste modificări, toate aceste reorganizări se fac și se vor face numai în strict dialog, comunicare și aprobare cu Comisia Europeană, toate având și avizul Consiliului Concurenței”, a precizat Ciocănelea.
Printre companiile carre vor beneficia de prevederile actului normativ se numără Complexul Energetic Hunedoara sau Societatea Electrocentrale București.
Ciocănelea spune că OUG creează cadrul general care va permite Ministerului Finanțelor și ANAF să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fără a genera pierderi, și a le oferi în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită ulterior.
Ciocănele a precizat că actul normativ va fi discutat în CES vineri, 5 iulie, și nu va fi publicat până nu va exista și avizul consiliului.
Asanarea sistemului energetic de care vorbesc specialiștii Guvernului ar urma să se petreacă în următoarea perioadă „Va fi o perioadă de câteva luni și în baza lor urmează partea doua, mai concretă, de concesionare, deci este de câteva luni bune, poate 6 luni, poate 9 luni, dar important este că s-a început și ce mai vreau să rețineți este că s-a început în această perioadă și puteți să o considerați și ca o pregătire pentru sezonul rece”, a spus Ciocănelea.
Nota de fundamentare precizează că actul normativ a fost adoptat ținând cont de condițiile deosebite în care s-au realizat producția de energie electrică în perioada de iarnă, în ultimii ani, perioadă în care un aport esențial l-au avut producătorii de energie pe bază de combustibil fosil – cărbune și hidrocarburi, luând în considerare că evaluarea realizată de autoritățile și instituțiile publice implicate a arătat o diferență majoră între puterea instalată și puterea disponibilă a unitatilor de producere a energiei electrice, fapt ce arată necesitatea adoptării de măsuri pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național.