Companiile din zona euro se așteaptă la relaxarea condițiilor financiare și economice, în contextul în care creșterile salariale și inflația probabil se vor modera, conform unui studiu efectuat de Banca Centrală Europeană (BCE).
”Firmele au raportat o reducere modestă a nevoilor de credite bancare. Ponderea firmelor care au raportat majorări ale dobânzilor creditelor și ale altor costuri de finanțare au scăzut puternic, cu 43% (comparativ cu 75% în trimestrul anterior) și cu 37% (de la 49%). (…) În acest context, accentuarea decalajului la nivelul nevoilor de finanțare a fost mai redusă decât în sesiunea precedentă de monitorizare”, potrivit Băncii Centrale Europene.
Firmele se așteaptă ca situația economică generală să fie principalul factor care va împiedica accesul la resurse externe de finanțare, deși procentul este în scădere ușoară comparativ cu perioada anterioară. În același timp, percepțiile firmelor asupra disponibilității băncilor de a acorda credite (…) s-a îmbunătățit”, precizează studiul BCE.
Doar 3% dintre companii au raportat creșteri ale cifrelor de afaceri în ultimele trei luni, în scădere de la 10%, dar, în general, ”firmele sunt mai optimiste în privința evoluțiilor în următorul trimestru”. În același timp, mai multe firme au raportat deteriorarea profiturilor decât în intervalul precedent, pe fondul persistenței ”presiunilor costurilor”.
Companiile se așteaptă, conform studiului, la ”moderarea prețurilor de vânzare și a salariilor în următoarele 12 luni”.
”Prețurile de vânzare ar urma să crească în medie cu 3,3% (în scădere de la 4,5% în intervalul precedent de monitorizare), în timp ce cifra pentru salarii este de 3,8% (în scădere de la 4,5%)”, subliniază BCE, notând că s-au redus și așteptările privind inflația, la 3,4% în următorul an și la 3,0% anual în următorii trei-cinci ani.
Banca Centrală Europeană intenționează să flexibilizeze politica monetară atunci când inflația se va stabiliza în jurul țintei optime de 2%, iar acest lucru depinde inclusiv de raportul dintre salarii și productivitatea muncii, a afirmat recent Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE.
”Un aspect important se referă la riscul ca salariile și creșterea productivității să fie incompatibile cu direcționarea inflației spre ținta de 2% pe termen mediu. În mod categoric, în scenariul unei situații stabile, este necesară menținerea creșterilor salariale în linie cu creșterea productivității și cu ținta inflației”, a explicat recent Piero Cipollone, subliniind că, deocamdată, situația nu este stabilă.
La rândul său, Pablo Hernandez de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei și membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a semnalat că în iunie ar putea fi decisă prima reducere a dobânzii de referință. Inflația anuală în zona euro a scăzut la 2,4% în martie.
Foto: Profimedia
Citește și:
Statele Unite nu intenționează decuplarea de China, dar VOR CONTRACARA dezechilibrele comerciale