Potrivit ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, legea uceniciei ar putea intra în vigoare în două luni, după ce joi, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege, acordarea salariului minim pe economie pentru ucenicii angajați de angajatori după terminarea studiilor.
„Este în procedură de urgență la Parlament. Noi sperăm ca în maxim două luni să fie promulgată legea”, a declarat ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Prin legea uceniciei, Guvernul își propune să ajute companiile care angajează tinerii absolvenți care ies de pe băncile facultății fără nicio experiență, să îi învețe o meserie și să îi specializeze la locul de muncă.
„Practic este și un răspuns în momentul de față la faptul că absolvenții de studii superioare după ce termină facultatea nu are cum să aibă o experiența necesară pe care angajatorul i-o cere, și atunci venim în întâmpinarea angajatorului ca să acoperim acea lipsă de experiență și acea lipsă de productivitate, iar el trebuie să îl mențină în câmpul muncii și să-l profesionalizeze”, a declarat ministrul Gabriel Petrea, sâmbătă, la Iași, într-o conferință de presă.
Conform oficialului, companiile vor beneficia de o sumă de bani ca sprijin, care va fi plătită lunar pe o perioadă cuprinsă între unul și trei ani, în funcție de nivelul de calificare de care are nevoie acel angajator.
Suma de bani acordată reprezintă echivalentul unui salariu minim pe economie.