Complexul Energetic Oltenia, controlat de stat, discută cu mai multe companii din Turcia, Austria, Germania și alte țări încheierea unor contracte de export al electricității și vrea să dețină în portofoliu unități hidroenergetice și fotovoltaice.
„Începând cu 1 august, CE Oltenia s-a înscris la piața de alocare a capacităților de interconexiune în vederea încheierii de contracte pentru export de energie electrică. La ora actuală, sunt antamate discuții cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova”, a comunicat compania, la solicitarea MEDIAFAX.
România are o capacitate totală de producție a electricității de aproximativ 20.000 MW, dar consumul zilnic este asigurat de unități de 7-8.000 MW. Tot mai multe companii încearcă să exporte electricitate, având în vedere prețurile mai bune și scăderea cererii din ultimii ani pe piața internă.
Potrivit Legii Energiei, exportul de electricitate poate fi făcut numai prin intermediul distribuitorilor de energie.
Totodată, Complexul Energetic Oltenia vrea să își extindă portofoliul de generare a electricității cu unități hidroenergetice și fotovoltaice, pentru a putea intra pe noi piețe.
„Pentru CE Oltenia, realizarea unui mix energetic eficient reprezintă o soluție pentru intrarea pe noi piețe de energie, ținând cont de evoluția neașteptată a mecanismelor de intrare în piață a producătorilor de energie. Existența unui echilibru între sursele convenționale și cele regenerabile ar permite menținerea cotei de piață a CE Oltenia în jurul unui procent de 28%”, se arată în răspunsul companiei.
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.
Ministerul Economiei deține 77,17% din companie, Termoelectrica 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea și Conservarea Minelor are o participație de 0,44%. Singurul acționar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o deținere de 21,53% din acțiuni.
Pentru acest an compania a bugetat venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro) și un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro).