Aproximativ 390 de angajați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) își vor pierde anul acesta locurile de muncă. Disponibilizările fac parte din planul Guvernului de eficientizare, până în anul 2018, a activității societăților energetice de stat pentru a respecta angajamentele asumate prin acordul semnat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și cu Uniunea Europeană.
„Regia Autonomă pentru Activități Nucleare a demarat în anul 2013 un Program de restructurare prin reorganizare și disponibilizare de personal, în sensul eficientizării activității, cu respectarea măsurilor privind funcționarea în siguranță a instalațiilor”, au declarat pentru gândul reprezentanții RAAN.
Salariații RAAN vor beneficia, conform Ordonanței de Urgență privind protejarea persoanelor disponibilizate, atât de o indemnizație de șomaj, cât și de plăți compensatorii și de un venit lunar de completare, reprezentat de diferența dintre câștigul salarial individual mediu pe ultimele trei luni înainte de concediere și nivelul indemnizației de șomaj.
Venitul lunar de completare nu va depăși suma de 1.548 de lei, mai exact câștigul salarial mediu net din luna ianuarie a acestui an, și va fi acordat în funcție de vechimea celor concediați, astfel:
– 3 – 10 ani vechime: 12 luni
– 10 – 15 ani vechime: 20 de luni
– 15 – 25 de ani vechime: 22 de luni
– cel puțin 25 de ani vechime: 24 de luni.
„Obiectivele principale ale programului sunt reducerea pierderilor de exploatare până la eliminare, obținerea unei competitivități reale în condițiile unei piețe libere, atenuarea impactului social prin programe consistente și realizabile, precum și pentru eficientizarea actului managerial și o mai bună utilizare a potențialului uman și tehnic existent, pentru reducerea timpilor de intervenție în cadrul lucrărilor de mentenanță, diminuarea cheltuielilor financiare ale societății producătoare de energie electrică și termică și impact pozitiv asupra mediului de afaceri”, au mai spus reprezentanții RAAN.
Regia înregistra în 2011, conform celor mai recente date furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, o cifră de afaceri de 168,9 milioane de euro, un profit net de 8,9 milioane de euro și avea datorii de 157,4 milioane de euro.
La finele anului 2012, aici lucrau 3.683 de angajați ce obțineau un salariu mediu brut lunar de 3.454 lei (echivalentul a aproximativ 777 de euro).
În jur de 10.500 de persoane își vor pierde locurile de muncă în perioada 2013 – 2018
În total, anul acesta 2.539 de salariați ai companiilor al căror acționar majoritar este Ministerul Economiei își vor pierde locurile de muncă. Pentru ei se va aloca din bugetul asigurărilor pentru șomaj suma de 8,4 milioane de euro.
Acesta va fi cel mai mare număr de persoane disponibilizate în cadrul programului Guvernului care se extinde până în anul 2018, în această perioadă urmând să fie concediați în jur de 10.500 de salariați.
În forma finală a Ordonanței de Urgență privind protejarea persoanelor disponibilizate sunt menționate drept companii de stat în care se vor face concedieri colective și Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și Electica.