Condiția Germaniei pentru salvarea zonei euro. Cât sunt dispuși nemții să plătească pentru supraviețuirea monedei unice

Condiția Germaniei pentru salvarea zonei euro. Cât sunt dispuși nemții să plătească pentru supraviețuirea monedei unice
Publicat: 12/09/2012, 13:35
Actualizat: 22/03/2019, 23:38

UPDATE 13: 20 Leul s-a depreciat în fața monedei europene

Banca Națională a României (BNR) a afișat miercuri un curs oficial de 4,4881 lei/euro, cotație ușor mai ridicată decât cea de marți când referința a fost de 4,4834 lei/euro. Dealerii susțin că decizia luată miercuri de Curtea Constituțională a Germaniei, care a decis că planul de salvare a zonei euro poate fi ratificat deoarece nu încalcă prevederile constituționale, nu a influențat deprecierea leului.

„Decizia din Germania nu a influențat. A fost vorba despre niște corporații care au avut de cumpărat euro și de niște traderi străini. BNR nu a intervenit. Probabil că 4,5 lei/euro este noul 4,3 lei/euri”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„Nu știu de ce toată lumea privește decizia triumfalist. Într-adevăr, putea fi mai rău dacă s-ar fi decis că mecanismul nu respectă constituția, însă chiar și așa, limitarea contribuției Germaniei la 190 de miliarde de euro nu se potrivește cu mesajul lui Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, care a anunțat că se va permite cumpărarea nelimitată de titluri de stat”, pentru a sprijini statele puternic îndatorate, a mai explicat dealerul.


UPDATE 11: 40 Euro a atins maximul ultimelor patru luni față de dolarul american după decizia Curții.

Imediat după citirea deciziei curții supereme de la Karlsruhe, bursele europene au început să crească, iar moneda unică europeană s-a apreciat cu 0,3%. Euro a crescut de la 1,2845 dolari, la 1.2901 dolari, maximul ultimelor patru luni, notează Reuters.

Totodată, la scurt timp de la anunțarea deciziei, costurile de împrumut ale Germaniei au crescut. Randamentul obligațiunilor suverane cu o maturitate de 10 ani a ajuns la 1,62%, în timp ce costurile de împrumut ale statelor puternic îndatorate au scăzut.

Randamentele obligațiunilor spaniole pe termen lung au scăzut la 5,5%, în timp ce dobânda titlurilor de stat emise de guvernul italian a scăzut sub 5 procente, la 4,99%.


UPDATE 11:15 Curtea Constituțională a decis ratificarea Mecanismului European de Stabilitate, însă a impus și condiții. Cea mai importantă, notează The Telegraph, este limitarea contribuției guvernul federal la cel mult 190 de miliarde de euro.


Curtea Constituțională din Germania decide miercuri, la ora 10:00 (11:00, ora locală), dacă fondul de urgență al zonei euro, un element crucial în planurile anticriză ale liderilor europeni, este compatibil cu constituția germană.

Mai exact, cei opt judecători vor decide dacă Mecanismul European de Stabilitate și pactul privind disciplina fiscală încheiat la începutul acestui an pot fi adoptate în legislația germană fără a încălca prevederile constituției.

Bursele europene au deschis miercuri în stagnare, piețele așteptând decizia Curții. „Traderii se pregătesc pentru decizia curții. Așteptările predominante sunt pentru un verdict favorabil, respectiv ca fondul să fie declarat constituțional și să devină operațional”, a precizat pentru Bloomberg traderul londonez Jonathan Sudaria.

În situația în care mecanismul de stabilitate, un fond de urgență în valoare de 700 de miliarde de euro, nu va fi ratificat de Germania, stat ce ar urma să aibă cea mai mare contribuție, măsurile de salvare a zonei euro vor fi puse din nou sub semnul întrebării.

Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arată că 54% dintre germani sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulțumirea populației față de banii investiți de stat în programele de finanțare externă acordate statelor de la periferia zonei euro, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text