Condițiile FMI pentru încheierea unui nou acord cu România. Băsescu: „Știu, aveți niște nemulțumiri. Și eu la fel”

Publicat: 14 11. 2012, 15:08
Actualizat: 14 11. 2012, 15:08

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi din nou cu delegația comună a Fondului Monetar Internațional (FMI), a Comisiei Europene (CE) și a Băncii Mondiale (BM), cu ocazia încheierii unei vizite de lucru conduse de reprezentantul FMI Erik de Vrijer. La întâlnirea de la Cotroceni, delegația FMI a pus mai multe condiții înainte de încheierea unui nou acord, anul viitor: finalizarea reformelor lăsate în suspensie în sănătate și educație. În acest moment, delegația FMI se află la guvern.

UPDATE 14.15  Potrivit Adminstrației Prezidențiale,”în cadrul întrevederii, reprezentanții instituțiilor financiare internaționale au afirmat că România va trebui să-și îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit” Restanțele sunt menționate în domeniul sănătății și în cel al educației. „Erik de Vrijer a spus că este foarte important să se realizeze reforma sistemului de sănătate, dar și ca actualul sistem de educație să formeze persoane cât mai bine pregătite pentru a răspunde cerințelor existente pe piața muncii”, se arată într-un comunicat al președinției.

De asemenea, experții Fondului au sugerat că soluția pentru a obține creștere economică sunt investițiile: „România are nevoie de investiții de capital în productivitate, dar și investiții în capitalul uman”.


Băsescu le-a transmis oficialilor că după alegerile generale din 9 decembrie, România trebuie să înceapă să lucreze la reformele structurale.

„Știu, aveți niște nemulțumiri. Și eu la fel. Ne vom uita mai atent și ne vom întâlni imediat după alegeri pentru a discuta despre reforma structurală în economie. Gândim pozitiv, situația macroeconomică este stabilă și intenționez să discut cu dumneavoastră ceva legat de piețele financiare, dar după ce iese presa”, a declarat președintele.

„Este o vizită tehnică. Delegația de evaluare va veni la începutul anului viitor. Provocarea reală este trecerea de la austeritate și macrostabilitate la creștere economică și crearea de noi locuri de muncă. Este și o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Și tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creștere economică și economia să meargă”, a adăugat Vrijer.

Președintele Băsescu a declarat la întrevederea de săptămâna trecută că a discutat cu premierul Victor Ponta și cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și s-a optat pentru încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

„Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent și să privim și la câteva elemente ale viitorului acord. Așa cum am discutat cu premierul și cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi”, a declarat președintele Băsescu, citat de Mediafax.

Cea de-a șaptea misiune FMI de evaluare a acordului preventiv de tip stand-by a fost amânată până după alegeri, mai exact în luna ianuarie când experții insitutuțiilor financiare internaționale vor reveni la București pentru a analiza acordul în derulare, dar și condițiile unui nou program de finanțare.

Cel mai probabil, România va semna un nou acord cu FMI în luna februarie, a precizat ministrul de Finanțe Florin Georgescu la sfârșitul săptămânii trecute.