Conducerea ASF a explicat în Parlament de ce a retras autorizația societății Euroins și măsurile propuse pentru limitarea creșterii RCA. DOCUMENT

Publicat: 20/03/2023, 18:11

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a detaliat, luni, în cadrul ședinței comisiilor reunite economică și de buget din Senat, la invitația aleșilor, motivele care au stat la baza deciziei de a retrage autorizația de funcționare a societății Euroins, a patra ieșire de pe piața RCA în ultimii opt ani, dar și modul în care au fost calculate tarifele de referință ale RCA și proiectul de act normativ pentru limitarea creșterii prețului la polițele auto obligatorii. În ceea ce privește pe clienții Euroins, conducerea ASF susține că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are resursele necesare pentru a plăti toate despăgubirile ce ar putea fi solicitate.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat , luni, în Parlament – în ședința comună a Comisiei economice, industrii şi servicii împreună cu Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital – toate măsurile pe care le-a luat autoritatea de reglementare, prin numeroasele controale și amenzile istorice dispuse pentru ca societatea Euroins, cu o cotă de 32,72% din piața RCA, să își rezolve probelemele de solvabilitate, înainte să decidă să îi retragă autorizația de funcționare și să constate starea de insolvență, ceea ce a provocat îngrijorări celor peste șapte milioane de români cu polițe RCA.

Asigurările șefului ASF

Președintele ASF a subliniat că cele două companii – City Insurance şi Euroins – care acopereau împreună aproximativ 80% din piață când a preluat conducerea autorității de reglementare, nu au fost „Albă ca Zăpada”. Nicu Marcu a precizat că ASF a dat amenzi companiei Euroins de 16 milioane lei din ianuarie 2020.

În ceea ce privește tarifele de referință pentru polițele RCA, publicate de ASF, Nicu Marcu a detaliat în documentul prezentat membrilor comisiilor reunite care a fost modul calcul și ce elemente au dus la creșterea, pe unele segmente, a acestui tarif orientativ, dar și nivelul prețurilor reale de pe piață, care, potrivit documentului ASF, au fost chiar mai mici în multe cazuri.

Totuși, a detaliat Nicu Marcu, în contextul îngrijorărilor determinate de cele două evenimente, ASF a elaborat un proiect de act normativ pentru limitarea creșterii RCA– prezentat anterior ședinței de Gândul – respectiv revenirea la prețurile din martie 2022.

În ceea ce privește situația plăților de indemnizații/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. și City Insurance S.A., implicit eventualitatea ca acesta să nu dispună de fondurile necesare, șeful ASF a arătat că, potrivit informațiilor de la FGA, ca urmare a falimentelor Astra, Carpatica și City Insurance, până la 10 martie 2023, din fond s-au plătit:

  • 557,3 milioane de lei – Astra
  • 501,9 milioane de lei – Carpatica
  • 739,9 milioane de lei – City Insurance

Soldul estimat al disponibilităților FGA la finalul zilei de 15 martie 2023 este de 203,8 milioane de lei și are capacitatea de a plăti toate despăgubirile ce ar putea fi solicitate în baza contractelor de asigurare, a transmis Nicu Marcu.

Nicu Marcu: „La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe”

„Când am venit la ASF, City și Euroins dețineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu exista aşa ceva. Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe care ne-au determinat să impunem măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit. Controalele au fost dispuse aproape lunar, unele inopitate şi controale permanente, în urma cărora au fost amendate persoane fizice şi juridice şi s-a dus la destituirea conducerii companiei Euroins. Conducerea Euroins a fost sancționată şi destituită la două, trei luni de când am venit. Am dat amenzi consistente, au luat amenzi de 16 milioane lei cumulate, într-un an de zile şi jumătate”, a explicat Nicu Marcu, în comisiile reunite.

Șeful ASF a subliniat că, deci activitatea de supraveghere a ASF a fost una extrem de incisivă, s-a lovit de refuzul companiei de a da documente sau de a da documente neconforme cu realitatea. „Aceste societăţi de asigurări sunt conduse după directiva europeană Solvency II care le permite să emită asigurări numai şi numai cu reasigurare. Adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurator, care poate fi inclusiv în Insulele Cayman. Ştiind ce găsisem la City Insurance, ASF a impus companiei Euroins să îşi readucă asigurătorul ca să îl putem să îl controlăm, având în vedere că reasiguratorul era în Insulele Nevis. Astfel, compania şi-a făcut reasiguratorul în Germania, asta făcând posibilă verificarea”, a afirmat Nicu Marcu, în comisiile reunite.

Președintele autorității de reglementare a adăugat că le-a fost dată posibilitatea celor două companii să se conformeze obligațiilor legale. „La ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente pe mandatul nostru. Sunt două falimente cerute de noi, pentru că ştiu foarte bine că atunci când am venit, niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele companii erau Muma Pădurii pentru populaţie. Li s-a dat posibilitatea ambelor companii să intre în legalitate. Ambele companii au avut preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate. Noi am impus şi un indicator de lichiditate ca să ne asigurăm că vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare pe care ambele companii preferau să îşi ducă riscurile în proporţie de 90% la City Insurance şi la Euroins – 60 şi ceva la sută”, a afirmat șeful ASF, subliniid că toate elementele găsite care dădeau suspiciuni de ilegalităţi au fost trimise către Parchet.

Nicu Marcu a precizat chiar că instituția a ezitat să facă publice rapoartele, pentru că pe numele colegilor din ASF, inclusiv de numele lui, s-au făcut plângeri penale. Având în vedere că celor vizați li s-a dat timp conform legii să îşi facă solvabilitatea, iar ei nu au acceptat, soluţia finală aceasta a fost solicitarea insolvenţei, a conchis Nicu Marcu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar