Conducerea OMV Petrom, mesaj de pe gigantica platformă care va fora în Marea Neagră. „Proiectul Neptun Deep avansează în grafic și în siguranță”

Publicat: 17 09. 2024, 15:51
Actualizat: 17 09. 2024, 19:48

This browser does not support the video element.

Grupul OMV Petrom, operatorul proiectului de explorarea a gazelor naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, a publicat, marți, o filmare din timpul unei vizite de lucru la bordul platformei-gigant care va fora în apele românești și a precizat că proiectul strategic avansează în grafic și în siguranță.

Membrii directoratului OMV Petrom și echipa de proiect pe platforma Transocean Barent au transmis că siguranța angajaților și a operațiunilor este un aspect cheie pentru OMV Petrom și Transocean, partenerii care pregătesc platforma ce va fora, în condiții de siguranță în Marea Neagră, începând din 2025.

Grupul OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, este operator al proiectului, la care deține participații egale cu compania de stat Romgaz, producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, iar investiția totală este de 4 miliarde de euro, la care partenerii în concesiune contribuie în mod egal.

„Aceasta este platforma care va veni în Marea Neagră, în apele românești, și va fora sondele pentru proiectul Neptun Deep. Și aș mai spune câteva lucruri. În primul rând, sunt foarte impresionată de atenția lor pentru siguranță, de importanța dată acesteia, de rigurozitatea în ceea ce privește disciplina operațională și de menținerea ordinii. Acordă o mare atenția acestor aspecte pentru că o platformă de asemenea dimensiuni este de fapt o navă și are o familie la bord. Și așa înțelegi preocuparea de a avea, cu adevărat, grijă unii de alții din perspectiva siguranței”, a declarat Christina Verchere, director general executiv și președinte al directoratului OMV Petrom.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție, a subliniat că este extrem de important pentru Grup și pentru partenerul în acest demers ca operațiunile să se desfășoare în siguranță.

„Este extrem de important este ca fiecare persoană de la bord să poată, și poate, să oprească lucrările în condițiile în care observă o activitate nesigură sau are un dubiu vizavi de desfășurarea unor operațiuni în siguranță”, a completat membrul Directoratului OMV Petrom.

Traseul proiectului

Conducerea OMV Petrom a anunțat, la sfârșitul lunii iulie, că toate contractele principale de execuție în cadrul Neptun Deep au fost atribuite, iar proiectul progresează conform planului în vederea primei producții de gaze naturale în 2027, încadrându-se în bugetul total de până la 4 miliarde de euro.

Neptun Deep, un proiect cu o viabilitate economică solidă, potrivit oficialilor companiei, are rezervele estimate ale zăcământului de 100 miliarde metri cubi (700 milioane bep), iar producția la platou se va ridica la 140 mii bep/zi.

Este vorba de producția din cele două zăcămintelor comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, respectov Domino – care va produce prin două centre de foraj submarine cu șase sonde – și Pelican 9 – cu un centru de foraj marin cu patru sonde.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 de kilometri față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Platforma de producție din apele de mică adâncime va fi operată integral de la distanță, deci nu va avea personal în larg, iar o navă de suport multifuncțional de ultimă generație este construită special pentru acest proiect.

În 2025 se va da startul forajului, care va fi finalizat în 2026, iar între timp se va finaliza platforma și structura, care vor fi ulterior expediate din instalate pe mare, în paralel și cu instalarea conductei și a sistemelor submarine.

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE