Conducerea Romgaz a semnat ordinul de reluare a lucrărilor la centrala de la Iernut, întârziate trei ani. Care este noul termenul de finalizare
Noua centrală pe gaze în ciclu combinat de a Iernut, una dintre cele mai așteptate investiții din energie, urmează să reintre din execuție, după ce aceasta a fost oprită acum trei ani. Conducerea companiei de stat Romgaz a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru finalizarea investiției, care are o putere instalată de 439 MW.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, către executantul Duro Felguera S.A., după cum a anunțat, miercuri, acționarii și investitorii, printr-o informare la Bursa de Valori București. Prin asimilarea centralei termoelectrice (CTE) de la Iernut, în 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.
Procesul verbal de predare-primire a amplasamentului, încheiat la data de 1 august 2023, constituie Ordin de începere a lucrărilor la obiectiv, după cum a precizat compania.
Contractul inițial de construire a centralei, încheiat în 2016 la valoarea de 268 milioane euro plus TVA, prevedea drept termen de punere în execuție anul 2020. Acesta fusese reziliat de Romgaz în iunie 2021, la finalul acestei luni, executarea lucrărilor de la Iernut fiind finalizată în proporție de 65-70%.
Care e valoarea noului contract
Contractul pentru „Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: «Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze» a fost încheiat în 3 aprilie 2023 a fost încheiat cu Duro Felguera S.A., aceeași companie care a început lucrările, dar care au fost sistate prin rezilierea contractului anterior, din cauza întârzierilor.
Valoarea noului contractul este de aproape 345 de milioane de lei (aproximativ 70 de milioane de euro) fără TVA, iar garanțiile constituite ajung la 17,5 milioane de euro.
Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului.
„În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate”, a declarat Răzvan Popescu, director general al Romgaz.
Sebastian Burduja: „Cel mai așteptat proiect de producție de energie electrică din România ultimilor ani”
Conform oficialilor de la Ministerul Energiei, termocentrala Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată din Planul Naţional de Investiţii.
„Este cel mai așteptat proiect de producție de energie electrică din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiții a necesitat un efort susținut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și îi felicit pentru perseverență. Este investiție strategică și ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunțat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producție internă, la un preț corect. Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa”, a transmis și Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Ministerul Energiei și Romgaz vor acorda o importanță sporită acestui obiectiv, astfel încât la finalul anului 2024 această capacitate de producție să fie pusă în funcțiune, au transmis oficialii.
Traseul investiției
Producătorul național de gaze Romgaz anunțase în 18 iunie 2021, printr-un anuțat transmis Bursei de Valori București, că a reziliat contractul de lucrări pentru dezvoltarea centralei cu ciclu combinat de la Iernut, după o serie de notificări și discuții care nu au dus la o soluție accepată de părți, după nefinalizarea la termen a centralei de la Iernut.
Anunțul venea după o serie de avertismente pentru executanții spanioli, de la notificarea de reziliere, ulterior suspendată, iar suspendarea prelungită.
Este vorba de rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor și Asocierea formată din Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., în calitate de Executant.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către Executant, a lucrărilor de construcții și punere în funcțiune a obiectivului de investiții”, se arată în anunțul transmis BVB semnat de directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.
Contractul a avut o valoare de aproximativ 268 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de realizare a investiției era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019, iar Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuție a centralei.
„Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi ajuns la agrearea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”, a precizat directorul general.
Potrivit paginii e prezentare a proiectului de la Iernut, „noua centrală va fi o componentă importantă pentru Romgaz în lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficiența producerii energiei electrice (%) va creste la 56,42% față de randamentul actual de cca. 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și implicit emisiile. Se vor reduce costurile de producere a energiei electrice și va creste siguranța în exploatare”.
Când sperau oficialii să finalizeze centrala
În 8 aprilie 2021, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru dezvoltarea centralei de la Iernut, trimisă în 2 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, conform unei informări transmise Bursei de Valori București. La câteva zile mai târziu, în 13 aprilie, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude, explica, într-o conferință de presă, că Romgaz a acordat un ultim termen pentru revizuirea termenelor de finalizare, altfel Romgaz este pregătită să preia „prin forțe proprii acest proiect, pentru a evita pierderea finanțării de 69 de milioane de euro din Planul Național de Investiții (PNI).
„În ceea ce privește soluțiile pentru realizarea acestei centrale, Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea acestor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forțe proprii, ca să spun așa, pentru a finaliza în cel mai scurt timp posibil această centrală, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea din fondurile PNI aferente acestui proiect de investiții, finanțare care nu este tocmai una foarte mică, vorbim, totuși, de aproximativ 69 de milioane de euro de care compania Romgaz beneficiază din Planul Național de Investiții”, sublinia directorul general de la acea vreme, Aristotel Marus Jude, în 13 aprilie.
El își exprimaa atunci speranța ca centrala de la Iernut să fie finalizată până la sfârșitul acelui an. Sfârșitul anului 2021 era și termenul avansat de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pentru finalizarea centralei de la Iernut. „Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a declarat ministrul Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie 2021, înainte ca Romgaz să transmită notificarea de reziliere a contractului.
Sursa foto: Romgaz – Proiectul CTE Iernut, o centrală termoelectrică de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze