Conducerea TVR amână decizia privind transformarea TVR 1 în post de știri
Membrii Consiliului de Administrație au hotărât să solicite membrilor Comitetului Director (CD) să elaboreze un studiu din care să reiasă dacă este oportună sau nu transformarea TVR 1 din televiziune generalistă în televiziune de știri, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Societatea Română de Televiziune (SRTv).
CD va trebui să cuprindă în analiza pe care trebuie să o elaboreze și informații privind impactul pe care ar urma să îl aibă transformarea TVR 1 în televiziune de știri, dar și date tehnico-economice.
Acest studiu ar urma să fie prezentat într-una din următoarele ședințe ale Consiliului de Administrație al TVR. Atunci, membrii CA ar urma să aprobe sau nu noua strategie de programe a TVR.
SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, a declarat, într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX, că președintele-director general al Televiziunii Române, Stelian Tănase, vrea ca TVR 1 să se transforme în televiziune de știri, de la 1 septembrie, însă Comitetul Director s-a opus acestei inițiative.
„Conducerea SPUSTV susține poziția membrilor Comitetului Director al SRTV, care s-au opus initiațivei de a transforma TVR 1 (ce are profil generalist, n.r.) într-un canal de nișă – post de știri de la 1 septembrie – și de a face din TVR 2 un amestec de emisiuni de pe mai multe canale. Sperăm că cei care au dat dovadă de profesionalism să continue să ia decizii, nu la comanda vreunui președinte – director general, ci de fiecare dată să o facă în scopul creșterii audienței și importanței TVR și în interesul angajaților ei”, se spunea în comunicatul de presă remis miercuri agenției MEDIAFAX de Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Societatea Română de Televiziune (SRTv).
Contactat miercuri de MEDIAFAX, Stelian Tănase, care este atât membru al Comitetului Director, cât și al Consiliului de Administrație, a susținut inițial că această informație „este falsă”, precizând totuși că există o discuție mai veche în SRTv privind definirea mai clară a principalelor două televiziuni din portofoliul SRTv – TVR 1 de TVR 2.
„Este o discuție veche, în sensul în care s-a discutat dacă TVR 1 și TVR 2 să capete personalitate distinctă sau să fie tot așa, la fel. Și mâine, la Consiliul de Administrație, pentru că nu se poate face o schimbare de strategie editorială decât cu aprobarea CA, se va discuta, pe lângă alte puncte, și acest punct”, a declarat Stelian Tănase.
Întrebat dacă membrii Comitetului Director, din care face parte și el, au respins propunerea de transformare a TVR 1 în televiziune de știri, Stelian Tănase a răspuns: „Nu s-a respins nimic. Se discută în Consiliul de Administrație, pentru că numai Consiliul de Administrație poate să decidă schimbarea strategiei TVR. Nu ai voie ca director sau Comitet Director să faci această schimbare. Deci trebuie automat să meargă în Consiliul de Administrație”.
Pe de altă parte, întrebat dacă el personal crede că TVR 1 ar trebui să fie centrată pe zona de știri, Stelian Tănase a spus că nu crede asta. „La Realitatea, unde eram, eu făceam documentare”.
Întrebat care este propunerea făcută de el în privința TVR 1 și TVR 2, Tănase a spus că nu a propus nimic. „Ședința (Comitetului Director, n.r.) a fost condusă de Cristian Zgabercea, nu de Stelian Tănase”, a spus Tănase.
În cele din urmă, Stelian Tănase a recunoscut că există o propunere ca TVR 1 să se transforme într-o televiziune de „News & Current Affairs”, iar TVR 2 să funcționeze ca televiziune generalistă.
„Canalul 1 să se transforme într-un news and current affairs – ăsta e un format de la BBC – și al doilea ca să fie un canal generalist. Dar această discuție a fost propusă în TVR de acum șase luni de doamna Irina Radu (directorul de programe al TVR, n.r.), nu de Stelian Tănase. Eu mi-am însușit-o, ca să zic așa, iar noi o discutăm de șase luni tot timpul”, a mai spus Stelian Tănase.
Discuția privind diferențierea profilului TVR 1 de cel al TVR 2 vine după ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Stelian Tănase a cerut șefilor de departamente din TVR să facă propuneri pentru desființarea unor posturi, acțiune pe care SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, o consideră „profund ilegală și imorală”.
Situația în TVR a fost în ultimele săptămâni foarte tensionată, ca urmare a unei decizii a Comitetului Director al instituției, din care face parte și Stelian Tănase, de reducere a timpului de lucru al salariaților și, implicit, a câștigurilor lor salariale cu 20%.
După această decizie, salariați ai TVR au intrat în grevă japoneză și au protestat în mod repetat în curtea Televiziunii Române din București, dar și în studiourile teritoriale ale televiziunii.
Pe 25 iunie, însă, Consiliul de Administrație al TVR, din componența căruia face parte și Stelian Tănase, a respins planul de reducere a timpului de lucru al salariaților de la 8 la 6 ore și a câștigurilor lor salariale cu 20%, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din Televiziunea Română.