Conducta de transport al gazelor naturale Țărmul Mării Negre-PODIȘOR a fost lansată oficial. Ce înseamnă proiectul strategic pentru România

Publicat: 26 04. 2024, 20:05
Actualizat: 26 04. 2024, 23:49

Ceremonia oficială de lansare a proiectului major de infrastructură Conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre-Podișor a fost organizată vineri, la Dragalina, județul Călărași, de operatorul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, împreună cu oficialii companiei Kalyon, constructorul turc al gazoductului.

La evenimentul „co-prezidat” de Ion Sterian, director general al Transgaz, și Murathan Kalyon, director executiv al Kalyon, au participat vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yilmaz, vicepremierul Marian Neacșu, Mihnea Drumea, secretar de stat la SGG, Cemal Kalyoncu, președinte al Consiliului de Administrație al Kalyon, Lütfi Elvan, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Kalyon, și reprezentanți ai autorităților județene și locale din România și Turcia.

Gazoductul Tuzla – Podișor este unul dintre obiectivele majore pentru care directorul general al companiei a semnat ordinul de începere a lucrărilor în 2023. Mega-contractul pentru construcția gazoductului, a cărui valoare se apropie de 500 milioane de euro, a fost câștigat de o firmă din Turcia, Kaylon Insaat Sanayi. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 308,3 km, care va asigura legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria)

Traseul și cronologia proiectului

Ordinul de începere a lucrărilor de construcție a conductei Tuzla – Podișor, inclusă în planurile strategice de investiții ale Transgaz, a fost semnat efectiv pe 16 iunie 2023, după ce Transgaz a finalizat cu succes etapa angajantă de rezervare a capacității de transport pe această conductă al cărei scop este să aducă gazele din Marea Neagră.

Mai exact, cele două companii partenere cu cote egale în proiectul exploatării gazelor din parimetrul de mare adâncime Neptun Deep – OMV Petrom, operator al proiectului, și Romgaz – și-au rezervat capacități de transport și au constituit garanții de câte 44 de milioane de euro fiecare – în total 88 de milioane de euro, bani care sunt folosiți pentru construcția gazoductului.

Angajamentul celor două companii a fost făcut public cu puțin timp înainte de anunțarea deciziei finale de investiției in Neptun Deep, estimată în prezent de 4 miliarde de euro.

Contractul de execuție a conductei, câștigat în februarie 2021 de turcii de la Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, avea o valoare de 1,6 miliarde de lei, fără TVA, adică peste 1,9 miliarde de lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă aproximativ 380 de milioane de euro.

Aceasta înseamnă mare parte din investiția totală în gazoductul Tuzla – Podișor, care se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de euro.

Această investiție prevede construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 308,3 km care va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.

Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA.

După ce țevile s-au produs în Turcia și au ajuns pe vapoare în România, prima sudură a gazoductului care va preia integral producția din Neptun Deep a fost făcută pe 23 noiembrie, potrivit informațiilor furnizate de directorul general al Transgaz pentru Gândul.

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz detalia că gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) va însemna posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și a 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc).

Citiți și:

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova