Noul Cod de procedură civilă va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri, însă trebuie asimilat repede și eficient de cei care trebuie să îl aplice, crede Florentin Țuca, managing partner Țuca Zbârcea&Asociații, menționând că nu poate cuantifica însă în ce măsură acesta va reduce corupția.
„Cred că noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva că va fi asimilat repede și eficeint de către cei care trebuie să-l aplice. Este o caznă destul de serioasă să asimilezi asemenea norme, pentru că nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergură, care trebuie asociată și cu modificarea Codului Civil și puse laolaltă, ceea ce poate crea dificultăți de interpretare și aplicare. Dar presupunând că se va trece cu disciplină și sârguință peste dificultățile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred că sunt premise pentru o aplicare mai facilă și mai favorabilă celor care se duc la instanță”, a declarat Țuca la conferința «Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări și impactul asupra mediului de afaceri»”, organizată de agenția Mediafax și societatea de avocați Țuca Zbârcea&Asociații.
Țuca spune că era nevoie de reforma în acest domeniu, apreciind că „s-au făcut lucruri faine” în acest sens.
„Sunt dispoziții care sunt în bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sănătos. Vechiul cod, în ciuda rigorii lui, are o vârstă venerabilă, de 100 și ceva de ani. Nu prea poți, oricât ai trage de el ca de o plastelină, să-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergură și cred că ea este bună, potrivită și susceptibilă să aducă o schimbare în bine asupra mediului de afaceri”, a adăugat Țuca.
Pe de altă parte, el spune că nu poate cuantifica aspecte legate de cât de bine vor fi aplicate prevederile codului, cât de mare va fi disponibilitatea juriștilor de a-l asimila, câtă bună credință va fi, în ce măsură va scădea corupția sau cât de competenți vor fi judecătorii și procurorii implicați, arătând însă că noua legislație creează premise în sens pozitiv.
Țuca a întrebat reprezentanții Ministerului Justiției prezenți la conferință despre impactul modificărilor asupra proceselor comerciale, în ceea ce privește durata și echitatea acestora.
„Ce să spun eu clientului meu care mă întreabă cât va dura potențialul lui proces în baza prevederilor noului Cod de Procedură Civilă? Cât de echitabil va fi judecat, cui este preferabil să se adreseze, unei instanțe judecătorești sau uneia arbitrare? Răspunsul meu este acum ipocrit. Le spun că o să fie bine, să aibă încredere în justiție, le spun despre intrarea României în UE. Trebuie însă să argumentez optimismul meu. Va fi procesul mai scurt, mai echitabil, mai preferată instanța decât litigiul arbitrar?”, s-a adresat Țuca reprezentanților autorităților.
Alina Rădoi, director în Ministerul Justiției, a afirmat că aceste răspunsuri se vor afla după aplicarea noilor prevederi.
„Ceea de am făcut noi pe parcursul mai multor ani de zile a fost tocmai identificarea unor soluții care să îmbunătățească procesul civil, durata, să aducă o practică unitară, am vizat o arie mai largă de aspecte. Rezultatul activității urmează să apară după aplicarea practică a codului”, a spus Rădoi.