Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic

Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic
Publicat: 28/09/2012, 18:33
Actualizat: 21/03/2019, 06:09

Programul național de reabilitare termică se lovește de mai multe probleme, precum birocrația, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanții la o conferință pe tema construcțiilor organizată de Ziarul Financiar.

„Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocrația. (…) Și mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-și reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizație, și nu se întâmplă nimic. Nu este sancționat, nu este nimeni care să-l oprească”, a declarat Alin Bărbuț, director regional de vânzări al producătorului de materiale de construcții AdePlast.

El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creștere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolațiilor.

„În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel național. Tot mai mulți oameni își reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociațiile de locatari”, a adăugat Bărbuț.

Ion Dogeanu, director executiv al agenției locale pentru energie la Primăria Sector 1 din București, spune că programul nu funcționează.

„Programul național nu funcționează și n-a funcționat de când a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică și nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 până în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (…) programul s-a deblocat și s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea”, a declarat Dogeanu.

Mihnea Șerbănescu, director general al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuție implicațiile de ordin estetic ale programului.

„Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienței energetice, dar nu se vorbește deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o șansă pentru ca orașele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viața tuturor”, a spus el.

Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcției tehnice în costrucții din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situație generalizată.

„Bani sunt în continuare, în limita în care se aprobă prin buget. Sunt prevăzuți în continuare și pentru 2013-2014, s-au făcut intervenții pentru accesarea fondurilor europene. (…) Se lucrează și se vor asigura fonduri, dar dacă discutăm să facem toată România într-un an sau doi, nu, în niciun caz. Trebuie eșalonat”, a spus el, răspunzând unei întrebări legată de nivelul fondurilor disponibile pentru acest program.

El a amintit că Ministerul Dezvoltării vrea să includă în acest program școlile și spitalele, lucrările urmând să fie finanțate din fonduri europene și bugetare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani