Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic
Programul național de reabilitare termică se lovește de mai multe probleme, precum birocrația, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanții la o conferință pe tema construcțiilor organizată de Ziarul Financiar.
„Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocrația. (…) Și mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-și reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizație, și nu se întâmplă nimic. Nu este sancționat, nu este nimeni care să-l oprească”, a declarat Alin Bărbuț, director regional de vânzări al producătorului de materiale de construcții AdePlast.
El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creștere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolațiilor.
„În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel național. Tot mai mulți oameni își reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociațiile de locatari”, a adăugat Bărbuț.
Ion Dogeanu, director executiv al agenției locale pentru energie la Primăria Sector 1 din București, spune că programul nu funcționează.
„Programul național nu funcționează și n-a funcționat de când a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică și nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 până în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (…) programul s-a deblocat și s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea”, a declarat Dogeanu.
Mihnea Șerbănescu, director general al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuție implicațiile de ordin estetic ale programului.
„Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienței energetice, dar nu se vorbește deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o șansă pentru ca orașele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viața tuturor”, a spus el.
Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcției tehnice în costrucții din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situație generalizată.
„Bani sunt în continuare, în limita în care se aprobă prin buget. Sunt prevăzuți în continuare și pentru 2013-2014, s-au făcut intervenții pentru accesarea fondurilor europene. (…) Se lucrează și se vor asigura fonduri, dar dacă discutăm să facem toată România într-un an sau doi, nu, în niciun caz. Trebuie eșalonat”, a spus el, răspunzând unei întrebări legată de nivelul fondurilor disponibile pentru acest program.
El a amintit că Ministerul Dezvoltării vrea să includă în acest program școlile și spitalele, lucrările urmând să fie finanțate din fonduri europene și bugetare.