Conferință Ziarul Financiar. PwC propune Guvernului simplificarea sistemului de TVA. „Nu poți da mereu în același măgar care trage la căruța încărcată”

Publicat: 30 01. 2013, 15:04
Actualizat: 13 08. 2014, 15:22

Consultanții în fiscalitate propun Guvernului simplificarea sistemului de TVA sau posibilitatea contribuabilului de a opta pentru modalitatea de aplicare a acesteia și impunerea unei taxe unice pe cifra de afaceri a companiilor, care să includă impozitul pe profit și contribuțiile sociale.

„Lipsa consultărilor cu mediul de afaceri este una dintre tarele pe care niciun Guvern nu a reușit să și le însușească. Simplificarea este reală dacă nu este o obligație”, a declarat miercuri, Ionuț Simion, tax partner al PwC, la o conferință organizată de Ziarul Financiar și compania de consultanță.

Spre exemplu, în țări precum Polonia, Sovenia și Suedia, taxa pe valoare adăugată este aplicată la încasare, dar sistemul este opțional.

La rândul său, Daniel Anghel, partener PwC, apreciază că România ar trebui să implementeze prevederile directivei europene pe TVA pentru firmele mici, potrivit căreia IMM-urile au posibilitatea de a restrânge impozitul pe venit, pe profit si TVA într-un singur impozit, aplicat cifrei de afaceri.

„Aplicarea unui singur impozit ar simplifica procesul de raportare al firmelor, cu reducerea poverii administrative și a evaziunii fiscale”, a spus Anghel.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dan Manolescu a declarat că Guvernul vrea să simplifice regimul de TVA și să coreleze legislația românească cu prevederile și practicile din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește reducerea poverii administrative, pe care românii o consideră foarte mare, Ionuț Simion a menționat că aceasta trebuie să acopere mai multe domenii.

„Fiecare dintre companii are obligația să plătească doi lei, trei lei, cinci lei și să alerge pe la diferite instituții administrative. Sarcina fiscală trebuie aplicată nu numai celor care plătesc taxe și impozite, și ci celor care nu fac acest lucru. Nu poți da mereu în același măgar care trage la căruța încărcată”, a afirmat partenerul PwC.

Consultanții fiscali mai propun scutiri reale la profitul și dividendul reinvestit, prevedere care, deși este inclusă în Codul Fiscal, are probleme la aplicare. Totodată, mai este necesară o deducere suplimentară a dobânzii aferente creditelor pentru activitățile de agricultură, IT, energie regenerabilă și îmbunătățirea consumului de energie.

Potrivit datelor statistice, IMM-urile reprezintă 99,7% din totalul firmelor din România. Din 530.000 de societăți din România, doar 1.500 sunt companii mari.

(Raluca Ghinea, raluca.ghinea@mediafax.ro)