Prima pagină » Economic » Conservele pentru export ale bulgarilor, făcute cu legume românești. „Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, și veneau zilnic”

Conservele pentru export ale bulgarilor, făcute cu legume românești. „Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, și veneau zilnic”

Conservele pentru export ale bulgarilor, făcute cu legume românești. „Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, și veneau zilnic
Bulgarii cumpără, până la începutul lunii august, legume de la fermierii din Izbiceni, județul Olt, le procesează și le exportă în Germania, Austria sau Turcia, dar când se termină sezonul și nu mai vin vecinii de peste Dunăre, prețurile scad drastic.

Gelu Voinea deține o mică fermă de legume în comuna Izbiceni. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a vândut ardei capia bulgarilor, prețul oferit de aceștia fiind mult peste cel al angrosiștilor români.

„Personal am vândut bulgarilor ardei capia. Nu sunt interesați doar de capia, anul acesta au cumpărat și roșii de la Cilieni. De la Izbiceni au cumpărat capia, s-au dat și 20 de tone pe zi. Acum mai sunt doar doi-trei bulgari care vin după legume, dar până pe 5 august au venit foarte mulți. Spre deosebire de angrosiștii români, bulgarii oferă un preț mai bun și iau cantități foarte mari. Veneau șapte-opt mașini și încărcau câte trei sute de baxuri, ceea ce înseamnă undeva la 3.500 de kilograme, poate și mai bine. Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, și veneau zilnic”, a declarat Gelu Voinea.

Fermierul Gelu Voinea mărturisește, cu amărăciune, că legumele oltenești sunt exportate în țări precum Turcia, Germania și Austria, după ce sunt sortate și ambalate în fabricile bulgarilor. El este dezamăgit că fermierii olteni nu dispun de astfel de fabrici de procesare, pentru a putea intra mai ușor pe piața europeană.

„La Izbiceni s-a mărit depozitul, iar aici vin cu legume fermierii de la Vișina, Cilieni, Rusănești și Tia Mare. Bulgarii vin în depozitul de la Izbiceni, iau legume și fac comerț. Știu că exportă legumele luate de la noi spre Turcia, Germania și Austria. Legumele de la noi sunt procesate în fabricile bulgarilor și sunt exportate. Noi nu suntem susținuți, nu avem aceste depozite de colectare și fabrici de procesare, pentru a putea intra pe piață”, a conchis Gelu Voinea.

Acesta susține că relația dintre fermierii olteni și comercianții bulgari există de trei-patru ani.

„Bulgarilor le este foarte ușor să vină, au două posibilități, pe la Giurgiu sau pe la Bechet. S-a împământenit o relație între fermierii olteni și bulgari, pentru că vin anual. De trei-patru ani există acest comerț, de la an la an vin tot mai mulți”, a adăugat Voinea.

Viceprimarul de la Izbiceni, Florin Lazăr, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că atunci când bulgarii nu mai vin să cumpere capia din zonă, prețul ardeiului scade.

„La noi în comună se vând cantități importante de legume către bulgari. Ei caută în special ardeiul capia. La ei este mai ieftin decât la noi, însă la bulgari capia apare mult mai târziu. Vin cu dubițe de cinci-șapte tone și iau legume. În momentul în care bulgarii nu mai vin să achizționeze, prețul la capia scade foarte mult”, a afirmat viceprimarul de la Izbiceni.

Autor

Citește și