Prima pagină » Economic » Consilierul lui Ponta, contrazis de Eurostat

Consilierul lui Ponta, contrazis de Eurostat

Consilierul lui Ponta, contrazis de Eurostat
Producția industrială din UE a crescut în februarie cu 0,4% față de ianuarie, respectiv cu 2,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, iar România figurează cu a treia cea mai abruptă scădere lunară din Europa.

Consilierul Cristian Socol a menționat, într-o analiză trimisă Agerpres, că evoluția indicatorilor din industrie în primele două luni din acest an reprezintă semnale pozitive, care indică faptul că rata de creștere economică din primul trimestru ar putea să depășească 3,5%, performanța de anul trecut.

„După ce industria a adus trei sferturi din creșterea economică din 2013, primele luni ale acestui an confirmă competitivitatea industrială în creștere a economiei românești. Producția industrială crește cu ritmuri record de 9-10%. În luna februarie 2014, comenzile noi din industrie au crescut față de aceeași perioadă din anul precedent cu 20,4%, iar cifra de afaceri din industrie, în perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2014, a crescut pe ansamblu cu 11,5%, datorită majorării afacerilor din industria prelucrătoare cu 12,2%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Sunt semnale pozitive, ce ne îndreptățesc să estimăm că rata de creștere economică din primul trimestru o să depășească 3,5%, performanța de anul trecut’, menționează Criatian Socol. 

În schimb, cifrele Eurostat îl contrazic, România figurând cu a treia cea mai abruptă scădere lunară a producției industriale din Europa, după Croația și Estonia și a doua creștere anualizată. 

Producția industrială din UE a crescut în februarie cu 0,4% față de ianuarie, respectiv cu 2,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit Eurostat, citat de Mediafax.

În zona euro, producția industrială a urcat cu 0,2% față de ianuarie și cu 1,7% în raport cu februarie 2013. Dinamica producției industriale din zona euro s-a îmbunătățit față de ianuarie, când indicatorul a stagnat.

În februarie față de ianuarie, cele mai abrupte scăderi ale producției industriale, în serie ajustată, au fost înregistrate în Croația (-2,8%), Estonia (-2,2%) și România (-1,3%), se arată într-un comunicat transmis luni de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene. Malta (5,4%), Irlanda (5%) și Lituania (2,5%) au raportat cel mai bune evoluții.

Pe de altă parte, față de februarie 2013, România se situează pe poziția a doua între statele cu cele mai puternice creșteri anuale ale producției industriale, ajustată după numărul de zile lucrătoare, cu 8,9%, după Slovacia (9%), și înaintea Ungariei (8,2%), la polul opus situându-se Olanda (-8,9%), Finlanda (-5,4%) și Lituania (-2,1%).

 

Citește și