Consiliul Concurenței a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Traseul și valoarea tranzacției
Consiliul Concurenței a anunțat, marți, că a autorizat tranzacția prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A. Cele două instituții de credit au anunțat acum aproximativ o jumătate de an că au ajuns la un acord, după care au notificat autoritatea de concurență și Banca Națională a României, care trebuie să își dea acordul înainte ca vânzarea să devină definitivă.
Preluarea First Bank de la JC Flowers & Co de către cei mai mari bancheri din Italia, Intesa Sanpaolo S.p.a., nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal, a decis, în urma analizei, Consiliul Concurenţei.
Cele două entități au anunțat că au ajuns, în octombrie, la un acord de vânzare, iar, conform estimărilor inițiale citate de Bloomberg, First Bank ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. Pentru a fi definitivă, tranzacția are nevoie și de avizul Băncii Naționale a României și al Consiliului Concurenței, care au primit notificările la începutul lunii ianuarie 2024.
Potrivit Consiliului Concurenței, Intesa Sanpaolo S.p.A. este activă în principal în domeniul financiar-bancar, fiind societatea-mamă a grupului Intesa Sanpaolo. Grupul Intesa este prezent în România prin intermediul subsidiarei române, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania S.A. First Bank S.A. este o instituție de credit activă pe piața serviciilor financiar-bancare din România, care operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.
Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.
Ce cotă de piață au cele două bănci
First Bank avea active de 7,73 miliarde de lei la sfârșitul lui 2022 și o cotă de piață de circa 1,1%, conform celui mai recent raportul anual publicat al Băncii Naționale a României.
Banca Comercială Intesa Sanpaolo era pe locul imediat următor după First Bank, cu active de 7,67 miliarde de lei și o cotă de piață de aproape 1,09%.
La acea dată, First Bank era pe locul 10, iar Intesa Sanpaolo, pe 11, în topul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin. Acest top nu includea cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere, respectiv Banca Transilvania (cu capital privat majoritar românesc), nici instituțiile de credit din sectorul de stat (CEC Bank și Banca de Export-Import a României Eximbank) și nici sucursalele instituțiilor de credit, persoane juridice străine, dintre care cea mai mare este ING Bank.
Potrivit datelor BNR, la 31 decembrie 2022, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc însumau 701 miliarde de lei, în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021.
Lichidatorul afacerilor lui Sever Mureșan a cerut în instanță pachetul majoritar al First Bank
First Bank este succesoarea, la a patra mână, a Băncii Dacia Felix, a doua instituție de credit privată din România după Revoluția din 1989. Înființată la Cluj-Napoca, în martie 1991, aceasta a fost preluată de Eurom Bank, în 1997, apoi de Bank Leumi, Piraeus Bank și, din 2018, de First Bank.
Recent, lichidatorul afacerilor lui Sever Mureșan, unul dintre acționarii principali inițiali, a cerut în instanță pachetul majoritar al băncii.
„Consiliul Concurenței a fost notificat cu privire la preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank, iar analiza de concurență nu este afectată de litigiul în curs”, a transmis Consiliul Concurenței, pentru Gândul, în urmă cu aproape două săptămâni.
Înregistrată pe 18 martie, pe rolul Tribunalului București, acțiunea civilă împotriva First Bank SA, succesoare în drepturi a fostei Bănci Dacia Felix, și a Consiliului de Administrație al First Bank SA încă nu a primit un prim termen de judecată.
Citiți și: