Trei mari companii care activează pe piața cimentului, un segment al sectorului construcțiilor monitorizat îndeaproape de Consiliul Concurenței, au fost amendate de autoritate pentru practicile nelegale descoperite în urma unei ample investigații.
Consiliul Concurenţei a anunțat, joi, că a sancţionat companiile Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în valoare totală de 217.966.541,82 lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.
Amenzile sunt aplicate de Consiliul Concurenței ca procent din cifra de afaceri și, în funcție de gravitate sau clemență pentru admitere, poate merge până la 10%, și poate fi contestat în instanță. Din calculele Gândul pe baza ultimelor bilanțuri depuse, pe 2023, aceasta se învârte între 3,4 și aproape 3,5% din ultima cifră de afaceri.
Topul amenzilor, în ordine descrescătoare este:
Cifra de afaceri Holcim (Romania) SA. a fost de 2.621.110.561 lei în anul 2023, cu un profit de 448.453.934 de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 16,90%. Holcim (Romania) SA a raportat 1.162 angajați în anul 2023, potrivit datelor agregate de termene.ro.
Amenda/cifra de afaceri: 3,4%
Cifra de afaceri ROMCIM S.A.. a fost de 1.836.765.869 lei în anul 2023, cu un profit de 161.207.498 de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 3,93%. ROMCIM S.A. a raportat 1.065 angajați în anul 2023.
Amenda/cifra de afaceri: 3,5%
Cifra de afaceri HEIDELBERG MATERIALS ROMANIA S.A.. a fost de 1.659.663.842 de lei în anul 2023, cu un profit de 189.295.133 de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 21,60%. HEIDELBERG MATERIALS ROMANIA S.A. a raportat 1.088 angajați în anul 2023.
Amenda/cifra de afaceri: 3,6%
Autoritatea de concurență a constatat, în urma investigației, că, cel puțin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile – informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc – prin intermediul unor clienți, iar, în final, cumpărătorii români au ajuns să plătească sume mai mari decât ceilalți cetățeni din regiune
Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informații care nu aveau caracter public – nu era vorba despre prețurile ce puteau fi văzute la raft – pe care le-au centralizat, monitorizat și utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce privește politica de preț.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Autoritatea de concurență monitorizează piața materialelor de construcții, având în vedere importanța strategică a sectorului construcțiilor în dezvoltarea economică și socială.
În acest context, cimentul este un material indispensabil, fiind utilizat atât pentru prepararea betoanelor, cât și ca ingredient principal pentru o multitudine de materiale pentru construcții. În ultimii ani, sectorul construcțiilor din România se află pe un trend ascendent.
Potrivit Consiliului Concurenței, chiar și în perioada pandemiei Covid-19, lucrările de construcții au înregistrat o creștere semnificativă, de circa 18% față de anul 2019. Ulterior, în contextul crizei energetice care a urmat celei medicale, volumul lucrărilor de construcții a continuat să crească în ritm anual de circa 12-15%, anul 2024 marcând o relativă stabilizare a sectorului.
Într-un comunicat transmis Gândul, Holcim România precizează că respinge concluziile raportului de investigație și declară că a acționat și continuă să acționeze în conformitate cu normele concurențiale.
„Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România își va exercita dreptul la apărare în fața instanțelor de judecată și va contesta sancțiunea emisă de autoritatea română de concurență. Avem un angajament de lungă durată față de concurența loială, așa cum se reflectă în Codul de conduită în afaceri, un program extins de conformitate și integritate, care include politici, proceduri detaliate și instruire constantă privind regulile de concurență”, a transmis compania.
Potrivit comunicatului citat, Holcim România are toleranță zero pentru orice încălcare a normelor. „Suntem hotărâți să prevenim orice formă de activitate care permite încălcări ale Codului nostru de Conduită în Afaceri, precum și ale cadrului legislativ”, arată poziția semnată de Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
Citiți și: