Prima pagină » Economic » Consiliul Concurenței: Banca Transilvania, cel mai mare creditor din țară, poate cumpăra Grupul OTP din România. Ce cotă de piață urmează să dețină

Consiliul Concurenței: Banca Transilvania, cel mai mare creditor din țară, poate cumpăra Grupul OTP din România. Ce cotă de piață urmează să dețină

Consiliul Concurenței: Banca Transilvania, cel mai mare creditor din țară, poate cumpăra Grupul OTP din România. Ce cotă de piață urmează să dețină
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Banca Transilvania

Banca Transilvania S.A., cea mai mare bancă din România, a primit autorizația Consiliului Concurenței pentru preluarea companiilor din cadrul Grupului OTP, deținut de cel mai mare creditor din Ungaria, respectiv OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L și Fundația OTP Bank România.

Autoritatea de concurență din România consideră că preluarea Grupului OTP nu îi conferă Băncii Transilvania, care are deja cea mai mare cotă de piață din țară, o poziție care să afecteze buna funcționare a sistemului.

„În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, a anunțat, luni, Consiliul Concurenței, printr-un comunicat de presă.

Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing, potrivit instituției, iar OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L.și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L. și Fundația OTP Bank România fac parte din Grupul OTP, oferind produse și servicii financiar-bancare.

Aproape un sfert din piață

Cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor nete deținute în 2023 este Banca Transilvania, conform Raportului anual al Băncii Naționale a României, dat publicității joi. Creditorul cu capital majoritar privat autohton își menține poziția de lider, ca anul trecut, dar cu active nete în creștere cu 20%.

Banca Transilvania, cu capital majoritar privat românesc, este pe primul loc al clasamentului BNR, cu active nete bilanțiere de 161,8 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere de la 133,9 de miliarde de lei la 31 decembrie 2022, și o cotă de piață de 20,15%.

OTP Bank era plasată pe locul 6 în topul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin, cu active nete de 19,7 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 2,46%.

Numărul de actori din sistemul bancar românesc la finalul anului trecut s-a menținut față de anul precedent, dar valoarea activelor nete și ponderea entităților autohtone au fost în creștere, potrivit raportului anual al BNR.

Astfel, la 31 decembrie 2023, activele nete bilanțiere ale celor 32 de instituții de credit active din sistemul bancar românesc însumau 803,3 miliarde de lei, în creștere cu 14,6% față de sfârșitul anului 2022.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și