Consiliul Concurenței investighează sectorul audiovizual. Care sunt semnalele de alarmă și la cât pot ajunge sancțiunile

Consiliul Concurenței investighează sectorul audiovizual. Care sunt semnalele de alarmă și la cât pot ajunge sancțiunile
Publicat: 19/08/2024, 16:37

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație sectorială în domeniul audiovizual, pe fondul schimbărilor comerciale apărute pe piețele televiziunilor, publicității TV și serviciilor de retransmisie a canalelor TV din România, au transmis, luni, reprezentanții instituției. În cazul în care specialiștii autorității din domeniu descoperă că operatorii economici încalcă legea, sancțiunile pe care le poate aplica autoritatea pot avea o pondere importantă din cifra de afaceri.

Investigația sectorială a fost declanșată în contextul în care unele companii care dețin canale de televiziune, cu cote importante de audiență, au renunțat la regimul must carry, respectiv lista programelor care trebuie să facă parte, obligatoriu, din grila distribuitorilor de televiziune, și solicită plata unor sume de bani pentru a fi retransmise de către distribuitori, a transmis instituția.

Astfel, autoritatea de concurență va analiza structura piețelor de producție de canale TV, de retransmisie a canalelor TV, de publicitate și a oricărei piețe conexe relevante din România.

În acest context, vor fi studiate gradul de concentrare pe segmente de piață, mecanismele de funcționare ale acestora, condițiile comerciale în sectorul audiovizual al programelor de televiziune, precum și impactul ieșirii din regimul must carry asupra pieței serviciilor de retransmisie a canalelor de televiziune din România.

Grad ridicat de concentrare a pieței

Potrivit celui mai recent Raport privind datele statistice aferente pieţei serviciilor de comunicații electronice din România, din a doua jumătate a anului 2023, al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), înlocuirea serviciilor prin satelit/DTH (-257.000 abonaţi) cu cele prin cablu (+236.000 abonaţi) a condus la o ușoară scădere (-1%) a numărului total de abonați la serviciile de retransmisie TV.

La 31 decembrie 2023, erau 7,8 de milioane de abonați ai serviciilor de retransmisie tv, un număr similar cu cel de jumătatea anului 2021, în timp ce numărul total de furnizori operaționali a scăzut la 71, de la 102 în același interval.

Raportul ANCOM indică un grad de concentrare mare a pieței serviciilor de retransmisie TV, în funcție de cotele de piață calculate pe baza numărului de abonați, în creștere in intervalul menționat.

În funcție de numărul de abonați ai furnizorilor de servicii de retransmisie TV, RCS & RDS domină piața, cu o cotă de 72,7%, la 31 decembrie 2023.

Per ansamblu, veniturile totale din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au scăzut cu 0,1% față de anul 2022, ajungând la o valoare de 16,9 miliarde lei (3,42 miliarde euro), însemnând o pondere de 1,06% în PIB. Evoluția este dată în special de reducerea veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă.

Următorii pași

„La finalul analizei, Consiliul Concurenței va emite propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea sectorului audiovizual. Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea acestora. În cazul în care va descoperi încălcări ale legii, Consiliul Concurenței va iniția procedurile necesare pentru sancționarea acestora”, a comunicat instituția.

Sancțiunile pot ajunge până la un maximum 10% din cifra de afaceri a operatorului economic care a încălcat legea, procent care poate fi redus, de regulă, atunci când acesta admite neregulile descoperite, la 5%.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție. Drept pedeapsă, au...
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
VIDEO Un pilot rus își face selfie la câteva secunde după ce avionul său a...
Au luat-o pe urma lui Cătălin Bordea! Despărțire surpriză în showbiz, după 6 ani de...
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
ANIMAŢIE. Filmul accidentului cu 12 răniţi din Constanța. Un TIR a izbit cu putere un...
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
Întârzieri masive la CFR! Calvarul la care au fost supuși călătorii care au revenit din...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
La câți KM se schimbă anvelopele de vară?
O Arca lui Noe pe Lună pentru a salva animalele de la dispariţie. Un proiect...
NASA a RECUNOSCUT! Nicio imagine cu CALEA LACTEE nu este REALĂ!
Se schimbă banii. România e obligată să treacă la Euro: Strângeți cureaua!
Schimbare de proporții la X Factor. O mare vedetă revine pe sticlă
Anca Țurcașiu, primele imagini alături de noul iubit. Cum arată cel care a cucerit-o pe...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe...
Festivalul RADAR 2024 revine la București: Artiști renumiți din întreaga lume vin să își prezintă...
BANCUL ZILEI. La interviu: - Bună ziua! Sunt Bulă din Vaslui și sunt vânător de...
Se caută profesionişti: Germania și Italia nu găsesc forță de muncă