Consiliul Concurenței și BNR analizează preluarea Grupului OTP din România de către Banca Transilvania. Valoarea tranzacției

Publicat: 02 04. 2024, 13:18

Consiliul Concurenței și Banca Națională a României (BNR) au început să analizeze impactul acordului anunțat acum aproape două luni de Banca Transilvania, cea mai mare instituție de credit din România, și entitățile Grupului OTP, deținut de cel mai mare grup bancar din Ungaria, după 20 de ani de activitate pe piața locală.

Specialiștii Consiliului Concurenței și ai BNR analizează tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum și Fundația OTP Bank România.

Traseul acordului

Cazul a intrat în analiza celor două instituții care trebuie să acorde avizele prevăzute de lege după notificarea oficială din partea Băncii Transilvania.

Unul dintre elementele analizei vizează cota de piață, respectiv creșterea concentrării din sistemul bancar și implicațiile asupra sistemului și clienților, după cum a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la întrebarea Gândul, la jumătatea lunii februarie.

Și Banca Centrală a primit notificarea din partea Băncii Transilvania și OTP Bank România și analizează tranzacția, așa cum a confirmat, marți, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru Gândul.

Potrivit Consiliului Concurenței, Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.

OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L., Fundația OTP Bank România, precum și subsidiarele acestora fac parte din Grupul OTP, oferind, de asemenea, produse și servicii de natură financiar-bancară.

„În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a transmis, marți, instituția.

Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență prin e-mail la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro în termen de 20 de zile de la data anunțului de marți.

Tranzacții de peste o jumătate de miliard de euro

Banca Transilvania a semnat, 9 februarie, cu Grupul OTP un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România.

Ca urmare a acestui acord, Grupul OTP vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească, după două decenii. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere. Este vorba de active de 133,96 de miliarde de lei, care înseamnă o cotă de 19,79% din piață, potrivit celor mai recente date ale BNR, la 31 decembrie 2022.

De cealaltă parte, OTP Bank, cu capital majoritar străin, avea active nete bilanțiere de 19,88 de miliarde de lei, respectiv 2,84% din piață. Finalizarea tranzacției era estimată în câteva luni, iar în acest sens este nevoie de aprobările din partea Consiliului Concurenței și a BNR.