„Aș vrea să obțin (aprobarea Guvernului – n.r.) să transpunem noua directivă europeană privind accesul la conturi (bancare – n.r.), care obligă băncile să ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adică o variantă simplificată la cont, la prețuri foarte mici, ca să fie accesibil întregii populații. Totodată, actul normativ obligă statul membru să se asigure că există un site de comparații al comisioanelor bancare. Aș vrea să reușim s-o transpunem cât mai repede în legislația internă”, a declarat luni președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la conferința MEDIAFAX Talks about Competition.
El a arătat că România are una dintre cele mai reduse rate de penetrare a produselor bancare din Europa, cu un procent foarte mare al populației care nu folosește servicii bancare, neavând nici măcar conturi curente.
„Există un efort la nivelul Uniunii Europene să facilităm accesul tuturor cetățenilor UE la produse bancare. Cred că, în perspectivă, este un lucru bun pentru economia României pe ansamblu pentru că e important să folosim mai puțin tranzacțiile cash, care facilitează evaziunea fiscală, sunt scumpe, creează și riscul infracțiunilor și cred că va fi bine și pentru bănci”, a spus Chirițoiu.
Președintele CC a punctat că băncile nu sunt „entuziasmate”, acestea considerând reglementările suplimentare ca o îngreunare a activității, fie că legislația este națională sau dictată de la Bruxelles, prin directive europene.
„Cred că asta e o viziune pe termen foarte scurt pentru că, până la urmă, dacă au mai mulți clienți, la un moment dat va fi profitabil pentru ele”, apreciază Chirițoiu.
El a adăugat că vrea să aibă discuții în perioada următoare cu băncile și cu „relgementatorul” pentru a găsi o modalitate de a adopta mai repede această directivă în România.
Totodată, el apreciază că site-ul de comparare a comisioanelor bancare trebuie să fie unul independent, care să asigure credibilitatea informațiilor prezentate.