Prima pagină » Economic » Consiliul Director al FMI va discuta noul acord cu România pe 27 septembrie

Consiliul Director al FMI va discuta noul acord cu România pe 27 septembrie

Consiliul Director al FMI va discuta noul acord cu România pe 27 septembrie
Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional va discuta vineri, în 27 septembrie, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române privind noul acord stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care România îl va trata ca înțelegere preventivă.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional va discuta vineri, în 27 septembrie, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române privind noul acord stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care România îl va trata ca înțelegere preventivă.

„Solicităm așadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totală de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cotă), pe care intenționăm să îl tratăm ca preventiv. Noul program ASB va susține programul nostru economic cuprizător pentru perioada 2013-2015 de menținere a politicilor macroeconomice sănătoase și a stabilității sectorului financiar și de continuare a reformelor structurale într-un context marcat de incertitudini externe semnificative”, se arată în scrisoarea de intenție transmisă FMI și aprobată săptămâna trecută de Guvern.

În premieră pentru relația România – FMI, scrisoarea de intenție este semnată atât de ministrul Finanțelor și guvernatorul BNR, cât și de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârșitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele și să adopte măsuri de îmbunãtțire a managementului companiilor de stat.

Până la reunirea board-ului FMI de vinerea viitoare, autoritățile române s-au angajat să îndeplinească mai multe condiții prealabile: aprobarea unei ordonanțe de guvern care să cuprindă definițiile standard ale angajamentelor pentru sistemul de control al angajamentelor; aprobarea unei ordonanțe de guvern care să definească criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții publice; aprobarea unei ordonanțe de guvern de lărgire a bazei de contribuții sociale prin aplicarea unei taxe obligatorii (contribuție de sănătate) asupra veniturilor din chirii obținute de persoanele fizice, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014; autorizarea actualului consiliu interimar, în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor Hidroelectrica, să ia decizii în conformitate cu prevederile legii 31/1990, cautând în același timp să desemneze un consiliu profesionist în concordanță cu ordonanța privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat; clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzacționate pe bursele de valori din străinătate și adoptarea, dacă este cazul, a bazei legale necesare.

Pânã la finele anului, Guvernul trebuie să îndeplinească mai multe criterii de referință structurale: începerea publicării rapoartelor lunare privind arieratele și măsurile corective adoptate de autoritățile centrale și locale, pe unități, cu frecvență trimestrială (finele septembrie); elaborarea pachetului de bază în sănătate în cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini și sfera de cuprindere a sectorului privat în sistemul sanitar în viitor (finele septembrie); elaborarea proiecțiilor financiare pe termen mediu care să identifice corect implicațiile fiscale ale proiectelor cu finanțare UE, cuprinzând necesarul de cofinanțare, corecțiile financiare și cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie); aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care să ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie); lansarea unei oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile deținute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica în conformitate cu prevederile Ordonanței 109/2011; aprobarea legislației privind obligațiunile garantate (finele lunii noiembrie); punerea în funcțiune integrală a sistemului de control al angajamentelor, susținut de modificările legale și procedurale necesare și acoperirea cheltuielilor MFP și a încă cel puțin unei alte unități adiționale de la nivel central și de la nivel local (finele lunii decembrie).

Guvernul s-a angajat față de FMI că va vinde „majoritatea portofoliului” de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arată în scrisoarea de intenție transmisă organizației financiare internaționale.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, care conduce Departamentul pentru Energie

În urma transferului, Ministrul Economiei mai are participații integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Șantierul Naval Mangalia, IAR Brașov, Romaero, Șantierul Naval 2 Mai.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI și Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) și Nuclearelectrica (10%).
Nuclearelectrica derulează în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,7 – 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea să vândă 25,3 milioane de acțiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la prețuri cuprinse între 11,2 lei/titlu și 15 lei/titlu.
Lansarea unei oferte publice inițiale pentru pachetul majoritar de acțiuni deținute de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.

Pentru sfârșitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile statului la Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica.
Un pachet de 15% din acțiunile statului la Transgaz Mediaș (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat marți în Parlament că cere parlamentarilor acordul pentru ca Guvernul să încheie cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană un nou acord de tip preventiv, cu o finanțare de 4 miliarde euro aflată la dispoziție, arătând că speră ca acesta să fie ultimul acord încheiat de România cu FMI.
Pe lângă suma disponibilă de la FMI, înțelegerea presupune o facilitate de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană și un împrumut de 1 miliard de euro de la Banca Mondială.
 

Citește și