Consiliul Fiscal avertizează că veniturile bugetare sunt la un nivel „inadmisibil de jos”. „Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor”

Consiliul Fiscal avertizează că veniturile bugetare sunt la un nivel inadmisibil de jos. Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor
Publicat: 16/08/2023, 15:58
Actualizat: 16/08/2023, 16:51

Ultimul raport al Consiliului Fiscal arată că veniturile Bugetului sunt la un nivel „inadmisibil de jos” în raport cu nevoile României. Este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală, avertizează finanțiștii. Aplicarea unor astfel de măsuri se poate însă confrunta cu opoziția unor grupuri de interese, conform actului avizat de președintele Consiliului, Daniel Dăianu.

Raportul subliniază prognozele în înrăutățire a situației economice pentru acest an, lucru confirmat de datele deja apărute: un nivel al creșterii economice în primele 3 luni de 2,4% an-pe-an (aproximativ jumătate din ritmul aferent trimestrului anterior – trimestrul 4 din 2022, de 4,7%), iar creșterea PIB în primul trimestru față de cel anterior (ultimul din 2022) a fost de doar 0,2% – marcând o cvasi-stagnare a economiei.

Consolidarea fiscal-bugetară este „vitală și stringentă”, iar amânarea ei mizându-se pe evoluția favorabilă a economiei și pe efectul inflației, nu reprezintă o opțiune viabilă, se mai arată în Raportul anual al Consiliului Fiscal.

Citiți AICI documentul integral

Ce ne așteaptă, în opinia finanțiștilor

Economia României este deosebit de vulnerabilă la schimbări în atitudinea finanțatorilor, mai notează Raportul. Iar această atitudine depinde, în bună măsură, de performanțele sectorului public, atrage atenția Consiliul Fiscal.

  • PIB-ul nominal nu va crește atât de rapid în 2023, iar inflația (ce are efecte identice cu o ajustare structurală) nu va mai ajuta, în aceeași măsură, la reducerea deficitului.
  • Modul în care a fost administrat bugetul- execuția bugetară- la 6 luni relevă un deficit (în metodologie națională) relativ mare, de 2,3% din PIB, care ridică problema materializării unui deficit mai mare decât cel proiectat. Iar distanța dintre ținta de deficit și prognozele recente pare a arăta im-plauzibilitatea deficitului țintit în lipsa unor măsuri de consolidare clare, ferme, adoptate rapid.
  • Tăierile de cheltuieli nu mai sunt posibile la nivelul din anii anteriori, pentru că stau sub presiunea inflației și indexărilor inerente, sub presiunea anului electoral 2024. Nici cheltuielile de co-finanțarea nu pot fi reduse pentru că e nevoie să absorbim banii din PNRR.
  • Măsurile adoptate până la acest moment (OUG 34 din 15 mai 2023) sunt insuficiente pentru a garanta o traiectorie de ajustare fiscală în acest an și în cei care urmează.
  • Nivelul redus al ponderii veniturilor fiscale în PIB este insuficient pentru a susține dezvoltarea și pentru a asigura furnizarea unor bunuri publice esențiale.
  • În plus, în mod inevitabil, inflația ridicată va duce la erodarea puterii de cumpărare, cu efect negativ asupra activității economice, și va necesita majorarea cheltuielilor bugetare, exercitând presiuni suplimentare asupra bugetului.
  • România se află într-o situație fiscală foarte dificilă, caracterizată de un nivel insuficient al veniturilor bugetare și de o mărime ridicată a deficitului structural și a deficitului extern. În acest climat, caracterizat de amplificarea sentimentului de incertitudine, e nevoie de mobilizarea resurselor și de o alocare pe priorități, solidaritate și responsabilitate.
  • Inflația a sprijinit favorabil execuția bugetară din anul 2022 și a limitat ponderea în PIB a datoriei publice, însă acest efect este temporar. În lipsa unei politici fiscale prudente, efectul inflației ridicate se va inversa și va influența negativ bugetul.

Reamintim că în urma analizei proiectului de buget pentru anul 2023, pe baza unei abordări prudente, Consiliul Fiscal a estimat ca probabilă încasarea unor venituri mai mici cu circa 11,3 mld. lei față de țintele asumate, iar pe partea de cheltuieli, CF a identificat un necesar suplimentar de alocări în cuantum total de cel puțin 9 mld. de lei.

CITEȘTE ȘI: 

VIDEO | Marcel Ciolacu: IMM-urile au devenit un fel de off shore în interiorul unui stat. Scoaterea excepțiilor nu va fi brutală

Marcel Ciolacu: Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, un lucru total anormal/S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții

EXCLUSIV VIDEO | Daniel Dăianu: ”Recesiunea este probabilă în 2023, puterea de cumpărare ar putea să scadă. Cu războiul din Ucraina, s-au încălcat flagrant reguli. Fără respectarea regulilor internaționale, lumea va fi jungla celui mai puternic”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×