După ce guvernul a anunțat majorarea salariilor medicilor cu 25% de la 1 octombrie, președintele Consiliului Fiscal s-a arătat îngrijorat de faptul că se poate ajunge la o situație care nu mai poate fi gestionată, deoarece și alte categorii de bugetari vor cere mărirea salariului.
„Prevederile Codului Fiscal, plus creșterile de salarii, putem să discutăm de un deficit care se apropie de 5%”, a spus la Digi24, Ionuț Dumitru. El a adăugat că putem aveam un „derapaj major” dacă salariile în sistemul bugetar vor crește cu 70%, așa cum s-a anunțat din partea Guvernului.
Dumitru a fost în dese rânduri ținta premierului Ponta pentru faptul că a criticat prevederile noului Cod Fiscal.
„Trebuie cântărite și drămuite astfel de creșteri, economia nu produce mai mult decât înainte de criză să justifice o creștere de 70% pentru bugetari.Cutia Pandorei s-a deschis, am văzut solicitări din zona educației”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal.
Acesta a avertizat că, pe lângă discuțile despre majorarea salariilor din sistemul bugetar, în Parlament se rediscută noul Cod Fiscal, care aduce „un impact bugetar de 2% din PIB”.
„Putem ajunge la deficite mari, iar asta înseamnă costuri. Datoria publică a crescut de la 12% la 40%. Dacă creștem datoria publică prin deficite mai mari vom fi foarte vulnerabili la următoarea criză. Datoria publică s-a triplat, dacă creștem deficitele, așa cum se prefigurează, riscăm ca la următoarea recesiune, e inevitabilă aceasta, datoria publică să crească semnificativ peste 60%. Deja datoria publică e cam mare pentru România”, a afirmat Ionuț Dumitru.
Parlamentul va discuta în sesiune extraordinară în perioada 24 – 26 august noul Cod Fiscal, care a fost trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Guvernatorul BNR a catalogat prevederile noului Cod Fiscal drept „inaplicabile”,