Prima pagină » Economic » CONSILIUL FISCAL. Iată necesarul de finanțare al României. Totul ține de cele două scenarii de rectificare bugetară luate în calcul în contextul pandemiei de COVID-19

CONSILIUL FISCAL. Iată necesarul de finanțare al României. Totul ține de cele două scenarii de rectificare bugetară luate în calcul în contextul pandemiei de COVID-19

CONSILIUL FISCAL. Iată necesarul de finanțare al României. Totul ține de cele două scenarii de rectificare bugetară luate în calcul în contextul pandemiei de COVID-19

Analiștii Consiliului Fiscal (CF) consideră că necesarul de finanțare al țării noastre ar urma să crească de la 8,6% din PIB în 2019, la 11% sau chiar la 14,3%.

Ei spun că majorarea este în strânsă dependență de scenariile care vor fi luate în considerare pentru acest an.

Vorbim aici de o creștere potențială care ar putea totaliza 119,5 miliarde lei sau 24,7 miliarde euro, respectiv 144,3 miliarde lei sau 30 miliarde euro,  afirmații care fac parte dintr-un complex de opinii ale membrilor CF legate de prima rectificare bugetară a acestui an, în condițiile epidemiei de coronavirus.

Potrivit specialiștilor CF, citați de Mediafax, dezechilibrele bugetare exercită o presiune foarte mare asupra necesarului de finanțare, în contextul în care disponibilitatea din partea piețelor financiare devine din ce în ce mai incertă.

Și asta dincolo de impactul asupra creșterii abrupte a ponderii datoriei publice în PIB, generat de nivelurile înalte ale deficitului bugetar în condiții de recesiune profundă.

În structura necesarului de finanțare, variația față de nivelul propus de rectificarea bugetară este dată exclusiv de adâncirea deficitului bugetar de la 72,5 miliarde lei la 83,4 miliarde lei sau un declin al PIB de 5%, respectiv la 97,4 miliarde lei, aferent unui declin PIB de 9%.

Asemenea niveluri ale nevoii de finanțare comportă provocări foarte mari pentru România, susțin cei din CF, ce derivă din capacitatea limitată de absorbție de datorie a pieței interne, incertitudini cu privire la disponibilitatea finanțării pe piețele externe, costul finanțării, posibila deteriorare a ratingului suveran al României, etc.

Totodată, membrii CF mai spun că abilitatea de finanțare fluidă a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice care ajunge la scadență reprezintă o constrângere foarte „dură” asupra politicii fiscal-bugetare.

„Această chestiune are potențialul să devină încă și mai problematică în condițiile creșterii aversiunii la risc a investitorilor și/sau deteriorării ratingului suveran al României”, precizează cei din CF, citați de agenția de presă.

Magnitudinea foarte mare a necesarului de finanțare a României reclamă luarea în considerare a tuturor posibilităților de acces la resurse financiare, publice și private, arată CF, care și-a făcut publice opiniile legate de prima rectificare bugetară a acestui an, în condițiile epidemiei de coronavirus.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Autor

Citește și