„Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranță zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranța națională, viitorul acestei țări. Așa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă așteptate”, a spus Dumitru la conferința „Mugur Isărescu și invitații săi”, organizată de Finamedia la BNR.
El a arătat că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depășind 80%.
Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat și de birocrația excesivă din România, care se situează pe poziția 146 din 148 din țări în ceea ce privește efectele taxării față de motivația de a muncii și investiții.
Dumitru a mai arătat că, în standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeană. El a precizat că din 90′ până în prezent, România s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar în 1999 și 2007, în timp ce veniturile fiscale au trecut o singură dată peste 30% din PIB.