„Criza din Ucraina, dar într-un fel și situația din alte țări din jurul nostru, ne afectează într-un anumit fel pentru că în mod constant trebuie să explicăm de ce așa ceva nu se poate întâmpla și în România. Chiar dacă eu cred că ceea ce se întâmplă ne oferă posibilitatea să arătăm că suntem altfel, totuși situația trebuie gestionată. Trebuie să înțelegem cum se uită un investitor financiar sau străin din străinătate în regiune. Și trebuie să gestionăm această situație foarte bine. De aceea, cred că este foarte important să creăm un mediu predictibil când vine vorba despre orice schimbare legislativă în România. Noi în România ne uităm într-un anumit fel la acest aspect, dar cineva din New York poate să se întrebe: dar asta nu este același lucru care se întâmplă în Ucraina?”, a spus van Groningen, care ocupă și funcția de secretarul general al Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație care include cele mai importante patru organizații de investitori din România.
El a adăugat că evenimentele din Ucraina nu vor avea un impact direct asupra pieței locale.
Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violențelor dintre protestatari și forțele de ordine loiale președintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă și costuri de finanțare aproape de maxime record. Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanțare de 15 miliarde de dolari. Mișcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puțin alte trei orașe importante din vestul țării.
Randamentele de referință ale obligațiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piața secundară, iar grivna s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanțării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naționale. Autoritățle au introdus recent restricții asupra tranzacțiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.