Prima pagină » Economic » Consiliul Investitorilor Străini: România nu va mai reveni la creșteri de 5-6% fără reforme majore, care să atragă investiții

Consiliul Investitorilor Străini: România nu va mai reveni la creșteri de 5-6% fără reforme majore, care să atragă investiții

Consiliul Investitorilor Străini: România nu va mai reveni la creșteri de 5-6% fără reforme majore, care să atragă investiții
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră că România nu va putea atinge ratele de creștere de 5-6% de dinaintea crezei, în absența unor reforme majore care să atragă mai multe investiții și să creeze locuri de muncă, iar principala prioritate ar trebui să fie o creștere economică durabilă.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră că România nu va putea atinge ratele de creștere de 5-6% de dinaintea crezei, în absența unor reforme majore care să atragă mai multe investiții și să creeze locuri de muncă, iar principala prioritate ar trebui să fie o creștere economică durabilă, informează Mediafax.

Reprezentanții CIS au avut joi o întâlnire cu ministrul finanțelor publice, Daniel Chițoiu, în cadrul căreia au fost analizate măsuri pentru depășirea crizei financiare și pentru stimularea creșterii economice.

„În aceeași măsură CIS crede cu tărie într-un viitor mai bun. România are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obține rate mai mari de creștere care, la rândul lor, ar atrage mai multe investiții, astfel putând fi creat un cerc virtuos. Din acest motiv credem că prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie asigurarea unei creșteri economice durabile”, se arată într-un comunicat al CIS.

În acest context, Chițoiu a declarat că dezvoltarea durabilă este sinonimă cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom față de puterile politice, care să genereze prosperitate în societatea românească și să dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public.

„În plan fiscal, imperativă este sustenabilitatea finanțelor publice, prin lărgirea bazei de impozitare, în contextul unui pachet de măsuri de reformă a sistemului fiscal și a sistemului de administrare, control și colectare a încasărilor bugetare. Pe termen scurt, creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscal-bugetare. Statul trebuie să devină un stat eficient, stimulativ și corect față de firmele și cetățenii care-și plătesc în mod onest taxele și impozitele”, a arătat Chițoiu.

În ceea ce privește planul strategiei fiscal-bugetare, ministrul Finanțelor a precizat că schimbările trebuie să înceapă cu o nouă abordare a relației dintre stat și contribuabil.

„Aceasta va însemna regândierea și reproiectarea întregului sistem fiscal. Principiile majore ale acestei reforme fiscale sunt transparența, simplificarea și reducerea costurilor de conformare fiscală – la nivelul agenților economici, și a costurilor de administrare fiscală – la nivelul autorităților publice. După cum ne-am asumat prin rescrierea codului fiscal și a codului de procedură fiscala până la sfârșitul anului, vom introduce ordine și claritate instituțională, precum și predictibilitatea fiscală pe care mediul de afaceri o invocă, de mult timp, cu prioritate”, a adăugat Chițoiu.

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creștere cu 0,3% față de 2011, potrivit INS. România a înregistrat o creștere economică de 2,2% în anul 2011 și o contracție de 1,1% în 2010.

CIS este una dintre cele mai importante organizații de investitori străin, având 123 de membri companii multinaționale, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Citește și