Prima pagină » Economic » Consiliul UE aprobă preliminar proiectul Sustenabilității corporative, care introduce STANDARDE în rețelele de aprovizionare

Consiliul UE aprobă preliminar proiectul Sustenabilității corporative, care introduce STANDARDE în rețelele de aprovizionare

Consiliul UE aprobă preliminar proiectul Sustenabilității corporative, care introduce STANDARDE în rețelele de aprovizionare

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri, în procedură preliminară, legea privind rețelele de aprovizionare, care conține obligații privind respectarea drepturilor omului și a standardelor ecologice.

Președinția belgiană a Consiliului UE a anunțat că ambasadorii statelor europene au aprobat preliminar proiectul Directivei privind Sustenabilitatea Corporativă, care generează obligații privind respectarea drepturilor omului și a standardelor ecologice în rețelele internaționale de aprovizionare.

”În Uniunea Europeană, contează modul în care sunt fabricate produsele. Ambasadorii tocmai au confirmat Directiva privind Sustenabilitatea Corporativă prin respectarea criteriilor rezonabile. Stimulează comportamentul corporativ sustenabil și responsabil, ancorează drepturile omului și considerentele privind mediul înconjurător în operațiunile companiilor”, anunță Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene.

Propunerea de directivă a fost formulată de Comisia Europeană în 2022, având rolul de ”stimulare a comportamentului corporativ sustenabil și responsabil” și de ”a ancora drepturile omului și considerentele privind protecția mediului în operațiunile companiilor și în guvernarea corporativă”.

”Noile reguli vor asigura că firmele abordează impactul advers al acțiunilor, inclusiv în rețelele de aprovizionare și în afara Europei”, a subliniat Comisia Europeană.

Proiectul, care va trebui aprobat în aceeași formă de Parlamentul European și va trebui adoptat definitiv de Consiliul UE, prevede protejarea drepturilor omului, în special a drepturilor în domeniul muncii, în procesul de producție. De asemenea, sunt prevăzute standarde privind mediul și intensificarea transparenței corporative, inclusiv prin armonizarea cadrului legal la nivelul Uniunii Europene.

Standardele ar urma să fie aplicate și țărilor aflate în dezvoltare, ceea ce va genera verificări în rețelele internaționale de aprovizionare. Companiile vor trebui să verifice și să elimine elementele care generează impact negativ în materie de drepturile omului și de protecție a mediului, de la sursa de producție până la punctul de vânzare.

Proiectul a fost aprobat în Consiliul UE prin majoritate de voturi. Germania și alte țări s-au opus proiectului, conform agenției DPA și publicației Süddeutsche Zeitung. Guvernul german se teme că firmele din afara Uniunii Europene vor evita contractele din cauza birocrației și a riscurilor legale.

Foto: Profimedia

Citește și:

REACȚIA Kremlinului la afirmațiile lui Macron: ”Franța a fost târâtă în conflictul din Ucraina”, acum vrea intensificarea implicării

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și