Referitor la îngrijorările față de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie și de pericolul ca România să importe lapte mai ieftin din alte țări, Constantin spune că fermierii nu au motive de îngrijorare, pentru că previziunile la nivel european arată o creștere a producției de lapte cu 1% în UE.
„Trebuie însă să colectăm mai bine, mai ales în zone de munte. Se pune problema prețului, și cea mai așteptată măsură pe care trebuie să o luăm, scăderea TVA la mai multe produse, dar și la lapte. Cu TVA scăzut vrem să relansăm consumul și poate va fi și un preț mai bun la poarta fermei”, a adăugat ministrul.
La 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, și fiecare țară va avea voie să producă oricât va dori.
„Din aprilie vor veni pe piață cantități și mai mari de lactate. Estimăm că până la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel național vor mai rămâne în jur de 70”, a anunțat la începutul anului patronatul APRIL, din domeniul lactatelor.
Potrivit APRIL, piața lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanți producători la nivel național sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco și Hochland.
Guvernul intenționează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază (inclusiv lapte), de la 24% la 9%.