Constantin: Poate că TVA de 9% la pâine nu va reduce prețul, dar va scădea evaziunea cu 15-20%
Scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea prețului, dar va micșora evaziunea ficală cu 15-20%, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Nu văd scăderea TVA la produsele alimentare de bază ca pe o măsură socială, așa cum au încercat alții s-o prezinte, care să aibă ca scop reducerea prețului la pâine. Acesta este aspectul și implicația socială. Chiar dacă nu se va reduce prețul la pâine, probabil că va stagna pentru o anumită perioadă”, a spus Constantin.
El a adăugat că efectul vizat de autorități prin scăderea TVA este combaterea evaziunii fiscale.
„Avem datoria, ca Uniune Social Liberală, să încercăm la sfârșitul acestui an, atunci când permite și bugetul, când permite situația economică, să venim măcar cu un singur domeniu, și mă refer la pâine. Aici am identificat eu că este cea mai mare evaziune fiscală. Am început deja să facem analiza și perspectiva este deja ca în luna iulie, când vor veni delegațiile FMI, ai CE și Băncii Mondiale, să prezentăm toate datele, astfel încât să asigurăm fondul, dacă de asta e nevoie, că vom avea venituri suplimentare la buget prin reducerea evaziunii fiscale”, a spus ministrul.
El a adăugat că atunci când TVA era de 19%, înainte de majorarea la 24%, în iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificației.
„În momentul în care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Așa cum arată simulările credem că putem să reducem evaziunea între 15 și 20% într-un anumit timp dacă vom scădea TVA la 9%”, a mai spus Constantin.
Șeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferențiate de TVA
Premierul Victor Ponta a declarat, tot săptămâna trecută, că împreună cu ministrul Agriculturii a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanțe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.
Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a afirmat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.
Patronatele: Prețul va scădea
La rândul său, președintele patronatului din panificație Rompan, Aurel Popescu, a declarat în urmă cu o săptămână pentru gândul că în cazul în care TVA la pâine va scădea cu 15 puncte procentuale, atunci și prețul la raft al pâinii va scădea cu 15%.
Pe de altă parte, din calculele Rompan reiese că reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la produsele de morărit-panificație ar conduce la diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, spune Popescu.
„Cum să zică (Jeffrey Franks-n.red.) așa ceva, că (reducerea TVA – n.red.) va duce la creșterea evaziunii?! Probabil că dl Franks nu a analizat bine problema. Dimpotrivă, scăderea TVA la pâine și făină va conduce la creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, conform calculelor noastre”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan.
Este nevoie de scăderea TVA la pâine și făină, pentru că la grâu există deja taxarea inversă, este de părere președintele Rompan.
La nivelul Uniunii Europene, un număr de 14 state practicau, la 1 ianuarie 2012, niveluri diferite de TVA la produse alimentare: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Irlanda, Cipru, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia, Marea Britanie.
De exemplu, în Ungaria, de la 1 iulie 2009 se aplică o rată redusă de TVA de 18% la lapte, produse lactate, și produse conținând cereale, făină sau lapte. Nivelul standard al TVA în Ungaria este de 27%.