Prima pagină » Economic » Constantin Tampiza, Lukoil: Ar fi nevoie de o marjă de 9-10% peste cotațiile internaționale ale petrolului pentru ca formula de calcul a prețurilor carburanților să fie viabilă pentru benzinari. VIDEO

Constantin Tampiza, Lukoil: Ar fi nevoie de o marjă de 9-10% peste cotațiile internaționale ale petrolului pentru ca formula de calcul a prețurilor carburanților să fie viabilă pentru benzinari. VIDEO

Constantin Tampiza, Lukoil: Ar fi nevoie de o marjă de 9-10% peste cotațiile internaționale ale petrolului pentru ca formula de calcul a prețurilor carburanților să fie viabilă pentru benzinari. VIDEO
Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România, la GÂNDUL LIVE

Pentru ca formula de calcul a prețurilor la carburanți, formulă propusă în secret de autorități, să fie viabilă și pentru companiile petroliere de pe piața locală, marja benzinarilor ar trebui să fie de 9-10% peste cotațiile internaționale ale petrolului, a apreciat la GÂNDUL LIVE Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România și actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier cu sediul la Moscova.

CLICK PENTRU VIDEO

„Noi acceptăm ca în perioadă de criză, când prețurile sunt foarte mari, să avem o marjă care să ne permită asigurarea cheltuielilor și recuperarea investiției. Marja ar trebui să fie de 9-10%. La aceasta se adaugă cotația internațională a petrolului”, a explicat Tampiza.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a dezvăluit în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE de vineri tema discuțiilor secrete de la începutul lunii aprilie la care au participat reprezentanții guvernului și cei ai benzinarilor din România.

„Se căuta o soluție care să răspundă la presiunile opiniei publice legate de prețul petrolului, lându-se exemplul unor state din Uniunea Europeană, în speță Slovenia. A apărut ideea, ca să nu mai fie suspiciuni de înțelegere, de cartel, să introducem un preț maxim care să fie bazat pe o formulă de calcul derivată din cotațiile internaționale”, a explicat Chirițoiu.

„Petrom și Lukoil sprijină formula. Alte firme au rezerve. Nici guvernul de la acea vreme nu era decis”, a precizat președintele Consiliului Concurenței care a adăugat că discuțiile nu au fost reluate cu actualul executiv.

Practic, formula despre care s-a discutat prevedea o marjă fixă, plus cotațiile internaționale ale petrolului. Miza acelei marje, a precizat Chirițoiu, trebuie negociată atent. Dacă va fi prea mică, unele companii ar putea acuza autoritățile că sistemul nu este viabil și încurajează ieșirea de pe piața locală a companiilor cu venituri mai mici, iar dacă marja este „foarte mare, n-am făcut nicio afacere”, a explicat președintele CC.

Citește și