Constructorul conductei Iași-Ungheni: Lucrările vor fi încheiate la termen, în decembrie

Constructorul conductei Iași-Ungheni: Lucrările vor fi încheiate la termen, în decembrie
Publicat: 20/09/2013, 16:27
Actualizat: 20/09/2013, 16:27

Consorțiul care construiește conducta de gaze Iași-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet și IPM-Partners (România), susține că va respecta termenul contractual pentru execuția „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013, informează Mediafax.

„Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunțată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de șantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuția firului principal al conductei și toate activitățile și acțiunile realizate și prezentatate sunt de natură a sușține acest termen și angajamentul executantului”, se arată într-un comunicat transmis de consorțiu.

Consorțiul consideră „injuste” comentariile și reportajele de presă privind stagnarea lucrărilor.

Contractul pentru construcția țevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și firmele membre ale consorțiului.

ANRM a transmis, vineri, un comunicat în care arată că până la 20 decembrie 2013 urmează să fie finalizat firul principal al conductei, așa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României.

Potrivit ANRM, activitățile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuția lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

„În perioada 23 septembrie-2 octombrie asociația (consorțiul) va demara lucrările de construcții-montaj pe terenuri libere de acces în lungime totală de 3,5 kilometri”, se arată în comunicatul ANRM.

Cele trei firme arată că „o mică parte a materialului tubular” a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de țeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.

„În prezent, în Portul Constanța sunt 6.000 metri de țeavă izolată, care, după operațiunile vamale, începând cu 23 septembrie urmează să fie transportate pe cale rutieră spre șantierele din zona Iași. Tot pe cale rutieră, în perioada 25-28 septembrie, vor sosi în șantier încă 6.500 metri de țeavă izolată”, precizează ANRM în comunicat.

Administratorul Habau PPS Pipeline Systems, Karl Leidenfrost, a declarat corespondentului Mediafax că cei aproape 6.000 de metri de conductă au ajuns vineri în Portul Constanța, din Turcia, că au fost amenajate două organizări de șantier în partea română și că după transportarea conductei pe amplasament vor începe lucrările.

„Noi am început cu organizarea de șantier, am făcut cu Transgaz predarea de amplasament, pe tot traseul am pus pichete unde vine conducta. Pe cei 32 de kilometri cât sunt partea română, s-au făcut organizări de șantier în două zone. (…) Acum așteptăm cea mai mare parte de conducă. Astăzi, prima parte, de aproape 6.000 de metri de conductă, a venit din Turcia în Portul Constanța. După procedura vamală, cel mai târziu luni va începe transportul conductei la șantier”, a spus Karl Leidenfrost.

El a explicat că fiecare dintre cei trei parteneri care compun asocierea de firme ce realizează acest proiect pe partea română, respectiv Habau PPS Pipeline Systems SRL, IPM Partners Ploiești și Inspet Ploiești, va realiza câte un tronson de 10,7 kilometri din conductă.

În schimb, pe partea moldovenească, unde conducta va avea o lungime de puțin peste zece kilometri, liderul de asociere Habau PPS Pipeline Systems realizează, conform contractului încheiat cu autoritățile din Republica Moldova, 50 la sută din conductă, ceilalți doi parteneri urmând a construi câte 25 la sută din conductă.

Administratorul Habau PPS Pipeline Systems SRL a mai spus că pentru acest proiect au fost comandați 32.000 de metri de țeavă.

Compania austriacă Habau are, potrivit lui Leidenfrost, 3.500 de angajați, o cifră de afaceri un miliard de euro și lucrează în Europa și America de Sud. În România, Habau activează din anul 2000 și are parteneri precum Transgaz, Conpet și Petrom, pentru care a pus în aplicare proiecte privind construcția de conducte.

Traian Băsescu a inspectat, vineri, șantierul gazoductului din localitatea ieșeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu puțin timp înainte de sosirea președintelui în zonă ajunsese și șeful de șantier, reprezentant al Transgaz.

Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la UE știu ce se întâmplă pe acest șantier și nu pot fi mințiți că se termină în decembrie.

„Poți să faci spectacol de sunet și lumini la Roșia Montană, să bagi niște mineri în galerie turistică și să-i scoți și rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitică. Se uită o Europă întreagă la noi să vadă dacă suntem serioși sau nu. La Bruxelles se știe că a început lucrarea și că din decembrie Moldova va fi în siguranță. Nimeni nu pune problema că trebuie să ne sacrificăm noi și să dăm gaze Republicii Moldova. România este interconectată cu Ungaria, putem aduce gaze și din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plăti moldovenii. Să-i dăm drumul odată. Voi veni pe șantier când începem să săpăm”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că îi pare rău că Victor Ponta și Iurie Leancă au luat parte la un „spectacol public” atunci când au participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iași – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că șantierul respectiv ar fi abandonat și că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitație adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârșitul lui decembrie, până atunci. Eu înțeleg atacurile politice și poveștile, eu vă spun că la sfârșitul lui decembrie veniți cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma atunci Ponta.

Proiectul de construcție a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...