Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai scumpe la curent, din 1 ianuarie. Ei vor suporta majorările din aprilie
Aproximativ 5,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică, care nu au trecut în piața concurențială, urmează să primească, dacă nu au primit deja, notificări privind creșterea prețului energiei la 1 ianuarie 2022. Aceste majorări sunt cuprinse între 58 – 85%, arată o estimare transmisă de Asociația Energia Inteligentă.
Creșterea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici din serviciul universal – deci cei care nu au ales un furnizor de pe piața concurențială – va fi diferită în regiunile țării.
Conform datelor transmise de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, creșterile se încadreză între 58%, în nord-est, zona E-ON Distribuție, și 85%, în zona Olteniei, acoperită de CEZ Distribuție.
Bucureștenii vor plăti dublu
Dumitru Chisăliță precizează însă că, deși consumatorii casnici vor primi aceste notificări, ei nu vor trebuie să achite, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, creșterile de preț, prin prisma pachetului legislativ pentru acordarea unui ajutor pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, schemă valabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.
În această perioadă consumatorii de energie electrică vor achita 0,71 lei / kWh, urmând ca aceste creșteri importante de preț să fie plătite de la 1 aprilie 2022.
„Cu toate acestea, începând cu data de 1 aprilie 2022 aceste prețuri vor fi plătite de consumatorii casnici, astfel pentru un apartament cu 3 camere din Bucuresti, dacă anul trecut se plătea cca 87 lei/lună, începând cu 1 aprilie 2022 se va plăti 169 lei/lună – adică o dublare a costului cu energia”, precizează Dumitru Chisăliță.
Legea nr. 259/2021, care prevede ajutoare pentru consumatori casnici, dar nu numai, pentru compesarea facturilor la energie și gaze, inclusiv plafonarea prețurilor și posibilitatea de amânare a plății, a fost votată de deputați pe 27 octombrie.
„Avem azi la votat o lege care, practic, protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în iarna trecută, în decembrie anul trecut. Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că, pe cifre reale de consum, vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”, a spus atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu.