Contrabanda cu țigări atinge un nivel record în România. Reacția producătorilor care varsă 2,6 miliarde de euro la buget
Contrabanda cu țigări a atins în luna iulie un nivel record în România, de 17%, după ce la finele lui 2013 aceasta atingea 14%. Este cel mai ridicat nivel la care a ajuns piața neagră a țigaretelor din martie 2011.
Cea mai afectată zonă a fost luna trecută cea de nord-est (34%), potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research. Cu toate acestea, regiunea a fost și singura în care s-a înregistrat în iulie o scădere a pieței negre.
Creșteri semnificative ale contrabandei cu țigări s-au înregistrat în București și în vestul țării, respectiv de 3,1 puncte procentuale – 15,8% și de 3 puncte procentuale – 26,1%.
„Rezultatele studiului Novel confirmă avertismentele noastre de la finale anului trecut. Astfel, ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrară a cursului de schimb la care se plătește acciza, nu a adus bani mai mulți, ci pierderi la bugetul de stat. Și aceasta, într-un an electoral”, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România, Moldova și Bulgaria.
„Pentru reducerea pieței negre instituțiile statului trebuie să acționeze concertat și coerent, iar factorii de decizie să ia în calcul consecințele pe termen mediu și lung ale unor politici fiscale gândite pe termen scurt”, este de părere și Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al BAT România.
„Indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală din aprilie, au determinat creșterea diferenței de preț dintre produsele legale și cele de pe piața neagră. Aceastră majorare de aproape un punct procentual înseamnă circa 30 de milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, sumă la care se adaugă resursele suplimentare pe care autoritățile trebuie să le aloce pentru combaterea contrabandei”, a mai adăugat el.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.