Prima pagină » Economic » Contractul pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Doicești, semnat în marja P-TECC. Sebastian Burduja: „E un pas major pe care România îl face”

Contractul pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Doicești, semnat în marja P-TECC. Sebastian Burduja: „E un pas major pe care România îl face”

Sursa foto: Facebook - Sebastian Burduja

Oficialii RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea centralei pe baza tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR), miercuri, în marja celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și schimbărilor climatice (P-TECC), găzduite de România la Palatul Parlamentului.

Contractul pentru dezvoltarea centralei electrice nucleare de la Doicești a fost semnat între RoPower Nuclear, compania de proiect deținută în cote egale de Nuclearelectrica – la care statul are aproape 82,5% din acțiuni, alături de compania privată Nova Power&Gas, parte din grupul E-INFRA al clujenilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu  – și amercianii de la Fluor Corporation, acționari majoritari ai companiei NuScale, cea care a dezvoltat tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) care ar urma să fie montate pe amplasamentul fostei termocentrale din Dâmbovița.

Documentele semnate vizează faza 2 a studiului FEED (Fron-End Engineerind Design) și acest moment vine la patru zile după ce acționarii Nuclearelectrica au semnat, cu aproape 92,9% din voturile exprimate în Adunarea Generală a Acționarilor, aprobarea continuării proiectului bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici în baza documentației tip studiu de prefezabilitate revizia 1.1.

„România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune”

„Este un pas major pe care România îl face în direcția realizării acestui proiect, marcând continuarea unei colaborări strategice cu Fluor, o companie cu experiență globală în proiecte industriale mari”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la evenimentul de la Palatul Parlamentului.

Potrivit oficialului, proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa, iar acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

„Această investiție are potențialul de a transforma România într-un centru global de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție de energie nucleară — oferind energie sigură, curată și la un preț competitiv, cu un rol cheie în echilibrarea sistemului energetic național”, a transmis Sebastian Burduja de la P-TECC.

Conform datelor oficiale, proiectul Doicești va avea un impact semnificativ asupra economiei locale și naționale. Va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Aceasta va stimula economia locală și va contribui și la formarea și dezvoltarea profesională a forței de muncă din România.

„În plus, proiectul va juca un rol crucial în reducerea emisiilor de CO2, ajutând România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Aceasta este o contribuție esențială la eforturile noastre de a combate schimbările climatice și de a asigura un viitor energetic sustenabil. Continuăm să facem pași concreți pentru a asigura un viitor energetic sigur, curat și sustenabil pentru România, demonstrând încă o dată că țara noastră are curajul și capacitatea de a realiza proiecte mari și curajoase în domeniul energiei”, a transmis ministrul Energiei.

Mesajul SUA

„Statele Unite și România anunță o nouă etapă importantă în proiectul privind reactoarele modulare mici. România ajunge cu un pas mai aproape de poziția de lider regional în domeniul tehnologiilor curate”, a transmis și Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, prin Ambasada SUA de la București.

În cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și al Climei (P-TECC) de la București, Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm, Subsecretarul SUA pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins și Directorul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA Enoh T. Ebong s-au alăturat marți Ministrului român al Energiei Sebastian Burduja și reprezentanții companiilor americane Fluor Corporation și NuScale Power, dar și românești RoPower și Societatea Națională Nuclearelectrica pentru a celebra o etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României, privind reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) care utilizează tehnologia NuScale și care avansează spre implementare în 2029, au anunțat oficialii americani.

Potrivit sursei citate, Fluor Corporation și RoPower au semnat un acord pentru cea de-a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), care va permite proiectului să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția. Prima fază a studiului FEED a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, cu finanțare de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României și NuScale Power.

„Bazându-se pe experiența României de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare, acest proiect SMR cu tehnologie de vârf va înlocui o fostă centrală pe cărbune din Doicești, cu energie curată, fără emisii de carbon, va crea locuri de muncă, va stimula creșterea economică și va contribui la poziționarea României ca lider regional în domeniul energiei curate. Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor nucleare avansate pentru a contribui la eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate energetică partenerilor din întreaga lume”, au transmis reprezentanții Departamentului de Stat al SUA.

„La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect”

Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului EINFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation și Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea și implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare, a transmis directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, printr-un comunicat de presă.

Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești. Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum și cu condițiile și specificațiile tehnice și comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și de securitate cibernetică și informatică.

„La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție”, a precizat Cosmin Ghiță.

„Cu sprijinul ferm al Statelor Unite, România își va dubla producția de energie nucleară și va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici. De asemenea, printr-un volum istoric de investiții în energie verde, nucleară, geotermală, modernizarea sistemului național și îmbunătățirea capacității de interconectare cu toate țările din jur, România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic,” a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

„Suntem încântați să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doicești. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România și Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică și de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăți mixul energetic al României și de a sprijini tranziția către energia curată,” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

„Construim o bază solidă de proiect pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești. Semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experiență bogată și globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei,” a menționat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

„Suntem încântați să ne continuăm rolul în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generații de energie nucleară pentru a produce energie electrică de bază curată și fiabilă pentru România și Europa. „Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa”, a declarat Pierre Bechelany, președintele diviziei LNG & Power a Fluor.

„NOVA Power & Gas e onorată să fie partener în această inițiativă strategică și ne bucurăm că proiectul Doicești continuă conform planificării. România rămâne lider între țările care vizează implementarea centralelor de tip SMR, o tehnologie esențială în condițiile tranziției europene către un mix energetic stabil și fără emisii de carbon. Astfel, țara noastră îşi confirmă locul de jucător în prima ligă din industria nucleară”, a spus Teofil Mureșan, CEO și Președinte al E-INFRA, societatea holding din care face parte NOVA Power & Gas.

„NuScale Power Modules a fost tehnologia aleasă de RoPower pentru centrala lor de la Doicești în sprijinul nevoilor de energie curată ale României. Energia nucleară avansată va juca un rol crucial în tranziția energetică globală,” a declarat John Hopkins, Președinte și Director Executiv al NuScale.

Traseul proiectului

În noiembrie 2020, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

Ulterior, în aprilie 2022, NuScale a anunțat că încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, compania coreeană Doosan Enerbility fiind aleasă pentru producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale.

Între timp, proiectul-pilot, din SUA, al NuScale a căzut, în noiembrie 2023, din cauza unor probleme de finanțare, lăsând astfel România în poziția de a fi primul stat din lume în care ar putea să fie amplasate aceste reactoare, la amplasamentul unei foste centrale de cărbune din Doicești, Dâmbovița, ales de compania de proiect, RoPower. Ministerul Energiei a transmis anul trecut, ca și în prezent că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, al Energiei, dar și oficiali ai producătorului român de energie nucleară au vizitat complexul industrial Doosan Enerbility, companie coreeană care este principalul partener al americanilor de la NuScale pentru construcția reactoarelor modulare de mici dimensiuni care ar urma să fie instalate la viitoarea centrala de la Doicești.

Vizita la producătorul coreean venea la o săptămână după ce statul, prin Ministerul Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, amânase decizia cu privire la continuarea proiectului.

O durată de viață de peste 60 de ani

Centrala nucleară de la Doicești, un proiect cu șase module și o putere instalată de 462 MW (aproximativ o treime din producția de la Cernavodă), se află în perioada de tranziție dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050, arată informațiile oficiale.

Compania națională Nuclearelectrica SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități nucleare CANDU, unde produce peste 20% din producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România. Fiecare unitate are o putere instalată de producție de 700 MW, astfel că centrala de la Doicești ar urma să producă aproximativ o treime din cea de la Cernavodă.

Sursa foto: Facebook – Sebastian Burduja

Citiți și:

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și