Contractul pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Doicești, semnat în marja P-TECC. Sebastian Burduja: „E un pas major pe care România îl face”

Publicat: 24/07/2024, 13:20

Oficialii RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea centralei pe baza tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR), miercuri, în marja celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și schimbărilor climatice (P-TECC), găzduite de România la Palatul Parlamentului.

Contractul pentru dezvoltarea centralei electrice nucleare de la Doicești a fost semnat între RoPower Nuclear, compania de proiect deținută în cote egale de Nuclearelectrica – la care statul are aproape 82,5% din acțiuni, alături de compania privată Nova Power&Gas, parte din grupul E-INFRA al clujenilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu  – și amercianii de la Fluor Corporation, acționari majoritari ai companiei NuScale, cea care a dezvoltat tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) care ar urma să fie montate pe amplasamentul fostei termocentrale din Dâmbovița.

Documentele semnate vizează faza 2 a studiului FEED (Fron-End Engineerind Design) și acest moment vine la patru zile după ce acționarii Nuclearelectrica au semnat, cu aproape 92,9% din voturile exprimate în Adunarea Generală a Acționarilor, aprobarea continuării proiectului bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici în baza documentației tip studiu de prefezabilitate revizia 1.1.

„România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune”

„Este un pas major pe care România îl face în direcția realizării acestui proiect, marcând continuarea unei colaborări strategice cu Fluor, o companie cu experiență globală în proiecte industriale mari”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la evenimentul de la Palatul Parlamentului.

Potrivit oficialului, proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa, iar acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

„Această investiție are potențialul de a transforma România într-un centru global de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție de energie nucleară — oferind energie sigură, curată și la un preț competitiv, cu un rol cheie în echilibrarea sistemului energetic național”, a transmis Sebastian Burduja de la P-TECC.

Conform datelor oficiale, proiectul Doicești va avea un impact semnificativ asupra economiei locale și naționale. Va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Aceasta va stimula economia locală și va contribui și la formarea și dezvoltarea profesională a forței de muncă din România.

„În plus, proiectul va juca un rol crucial în reducerea emisiilor de CO2, ajutând România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Aceasta este o contribuție esențială la eforturile noastre de a combate schimbările climatice și de a asigura un viitor energetic sustenabil. Continuăm să facem pași concreți pentru a asigura un viitor energetic sigur, curat și sustenabil pentru România, demonstrând încă o dată că țara noastră are curajul și capacitatea de a realiza proiecte mari și curajoase în domeniul energiei”, a transmis ministrul Energiei.

Traseul proiectului

În noiembrie 2020, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

Ulterior, în aprilie 2022, NuScale a anunțat că încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, compania coreeană Doosan Enerbility fiind aleasă pentru producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale.

Între timp, proiectul-pilot, din SUA, al NuScale a căzut, în noiembrie 2023, din cauza unor probleme de finanțare, lăsând astfel România în poziția de a fi primul stat din lume în care ar putea să fie amplasate aceste reactoare, la amplasamentul unei foste centrale de cărbune din Doicești, Dâmbovița, ales de compania de proiect, RoPower. Ministerul Energiei a transmis anul trecut, ca și în prezent că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, al Energiei, dar și oficiali ai producătorului român de energie nucleară au vizitat complexul industrial Doosan Enerbility, companie coreeană care este principalul partener al americanilor de la NuScale pentru construcția reactoarelor modulare de mici dimensiuni care ar urma să fie instalate la viitoarea centrala de la Doicești.

Vizita la producătorul coreean venea la o săptămână după ce statul, prin Ministerul Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, amânase decizia cu privire la continuarea proiectului.

O durată de viață de peste 60 de ani

Centrala nucleară de la Doicești, un proiect cu șase module și o putere instalată de 462 MW (aproximativ o treime din producția de la Cernavodă), se află în perioada de tranziție dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050, arată informațiile oficiale.

Compania națională Nuclearelectrica SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități nucleare CANDU, unde produce peste 20% din producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România. Fiecare unitate are o putere instalată de producție de 700 MW, astfel că centrala de la Doicești ar urma să producă aproximativ o treime din cea de la Cernavodă.

Sursa foto: Facebook – Sebastian Burduja

Citiți și:

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...