Prima pagină » Economic » Contribuția OMV Petrom la buget, de 16 mld. lei, a scăzut cu 18%, în timp de profitul net a fost cu 61% mai mic în 2023. Cât e taxa de solidaritate

Contribuția OMV Petrom la buget, de 16 mld. lei, a scăzut cu 18%, în timp de profitul net a fost cu 61% mai mic în 2023. Cât e taxa de solidaritate

Contribuția OMV Petrom la buget, de 16 mld. lei, a scăzut cu 18%, în timp de profitul net a fost cu 61% mai mic în 2023. Cât e taxa de solidaritate

Rezultatele Grupului OMV Petrom pe anul trecut au fost cu mult sub cele din 2022, când cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, dar și de energie electrică înregistrase profituri excepționale. Acestea au fost afectate de taxa de solidaritate și alte impozite specifice, contribuția la bugetul de stat scăzând în procent mai mic față de profit.

OMV Petrom a avut în 2023, un profit net de 4,03 miliarde lei, cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022, de 10,3 miliarde lei, conform rezultatelor financiare prezentate joi de conducerea companiei într-o conferință de presă.

„2023 a fost un an puternic pentru execuția strategiei OMV Petrom, precum și pentru rezultatele operaționale și financiare, permițând astfel o contribuție solidă la economia României. Progresul extraordinar și implementarea strategiei, cu intrarea proiectului Neptun Deep în faza de dezvoltare și portofoliul proiecte ecologice extins, vor sprijini în continuare securitatea aprovizionării și tranziția energetică a țării”, a explicat Christina Verchere, director executiv (CEO) al OMV Petrom, în cadrul conferinței de presă.

OMV Petrom este deținută în proporție de peste 42% de acționari români – din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești și este controlată de compania austriacă OMV Aktiengesellschaft, care deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Dividende-record

„2023 este un adevărat punct de cotitură în călătoria de transformare a OMV Petrom. La scară macro, în timp ce economia globală încă se redresează după cea mai mare criză energetică a vremurilor noastre, observăm o creștere a riscului geopolitic din Ucraina până în Orientul Mijlociu. În acest context de piață volatil, OMV Petrom și-a demonstrat rezistența și capacitatea de a oferi performanțe bune în ciuda fundamentelor mai slabe ale pieței și în ciuda unui an în care activele noastre din downstream au suferit schimbări importante planificate”, a precizat șefa OMV Petrom.

Christina Verchere a anunțat și că acționarii – inclusiv statul român – vor primi dividente consistente, care au fost majorate cu limita maximă, de 10%, conform politicii companiei, iar acesta nu va fi singurul pentru acest an.

„Performanța noastră bună se reflectă în amprenta noastră economică. Suntem unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat cu contribuțiile noastre în 2023 în valoare de 16 miliarde de lei. De asemenea, suntem unul dintre cei mai mari investitori din economia românească, cu investiții de aproximativ 5 miliarde de lei în 2023 și în creștere. Pe lângă aceste investiții, rămânem angajați să oferim un randament competitiv pentru acționari. Propunerea noastră de dividende pentru 2023 este de 0,0413 lei pe acțiune, creștere cu 10% de la an la an. De asemenea, intenționăm să anunțăm un dividend special mai târziu în 2024”, a explicat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Acestea se adaugă sumelor anunțate anterior de compania care este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro.

În ceea ce privește una dintre investițiile majore ale companiei, pentru care a luat decizia finală în 2023, proiectul Neptun Deep, șefa OMV Petrom a reiterat planul strategic pentru ca primul foraj în cadrul proiectului să aibă loc în 2025 și de începe producția și de a livra în siguranță primele gaze din Marea Neagră în anul 2027.

Ce urmează după taxa de solidaritate

„Rezultatul nostru din exploatare la costuri curente de aprovizionare, excluzând elementele speciale, a fost de 8,5 miliarde de lei în 2023, mai mic decât cel din 2022, în sumă de 12,2 miliarde de lei, datorită contribuției mai scăzute din toate segmentele de activitate, într-un context de piață mai puțin favorabil. Totuși, trebuie precizat că scăderea de 30% este determinată de rezultatul extraordinar din 2022 obținut în condiții de piață fără precedent. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale din explorare și producție a scăzut de la 5,4 la 4,2 miliarde de lei, în principal din cauza prețurilor la țiței și gaze și a volumelor de vânzări mai scăzute, precum și a costurilor de producție mai ridicate”, a precizat Alina Popa, director financiar (CFO) OMV Petrom

Potrivit oficialului companiei, rezultatul din exploatare arată o performanță operațională solidă atât în segmentul de gaze naturale, cât și în cel de electricitate

„În ceea ce privește contribuțiile noastre la bugetul de stat al României, observăm o scădere de doar 18% în contextul unei profitabilități semnificativ mai scăzute. Astfel, am contribuit în anul 2023 către statul român cu 16,2 miliarde de lei, reprezentând impozite și taxe și respectiv dividende. De asemenea, de remarcat este și faptul că pentru al doilea an consecutiv, am plătit dividende-record către statul român. Randamentul total al dividendului, incluzând dividendul de bază și cel special, a crescut la 19,6% în anul 2023, de la aproape 16% în anul precedent”, a subliniat Alina Popa.

„2023 a fost un an plin de provocări în contextul unor prețuri mai mici, precum și din perspectiva unor producții mai mici, atât a rafinăriei Petrobrazi, cât și a centralei de a Brazi, care au trecut prin procese de mentenanță planificată. Cu toate acestea, performanța noastră a arătat reziliența companie, iar acest lucru s-a reflectat rezultate bune și o contribuție solidă la economia României. Aș vrea să evidențiez trei cifre cheie pentru anul 2023: am avut un profit net de 4 miliarde de lei, am investit 5 miliarde de lei și am plătit 16 miliarde de lei la bugetul de stat au României. Profitul nostru net în sumă de 4 miliarde de lei a fost semnificativ mai mic decât rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde de lei, reflectând în principal contribuția de solidaritate de 2,7 miliarde de lei, pentru 2022 și 2023, precum și impozitul pe profit”, a detaliat directorul financiar al grupului OMV Petrom.

Plafonare sau liberalizare?

Banii virați de OMV Petrom și celelalte companii vizate de legislația privind contribuția de solidaritate au mers în fondul de tranziție, de unde au mers pentru decontarea sumelor suportate în prima fază de furnizorii conform schemei de plafonare și compensare.

În ceea ce privește viitorul acestei scheme -care este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2025,conform declarațiilor oficiale – și eventualitatea creșterii prețurilor după expirarea acesteia, Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, a declarat în conferința de joi că reprezentanții grupul vor apela la expertiză locală și internațională și, cu aportul Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), vor elabora în lunile următoare, până la vară, propuneri din partea industriei pe care să le prezinte autorităților.

Din FPPG fac parte cei mai mari producători de petrol și gaze din țară, respectiv este compusă din două organizații patronale ce reprezintă aproximativ 20.200 de salariați, respectiv Organizația Petrogaz și Organizația Patronală Gaz, cu membrii: Conpet, Habau, OMV Petrom, Stimpex, Romgaz, Transgaz, Depogaz, Expert Petroleum, AMROMCO, Hunt Oi Company of România, Black Sea Oil & Gas și Stratum.

„Cred că e prea devreme să spunem care ar urma să fie impactul asupra prețurilor. Deci, să lucrăm pe schema pe care suntem acum și să ne gândim, desigur noi vom fi mereu susținătorii pieței libere, dar trebuie de asemenea să protejăm consumatorii vulnerabili”, a declarat Franck Neel.

Contribuția de solidaritate pe 2022 s-a plătit în 2023, iar cea pe 2023, în 2024. Un fel de continuare a acesteia este taxa de 0,5% din cifra de afaceri, care, conform estimărilor oficialului, în 2024 și 2025 ar urma să fie plătită de OMV Petrom S.A. și OMV Marketing, și s-ar ridica la 50 de milioane de euro anual, în timp de, în 2026, nivelul crescut de 1% ar reveni doar diviziei de marketing și ar ajunge la 20 de milioane de euro.

„Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp”, a anuțat Christina Verchere.

Șefa OMV Petrom a subliniat că Grupul va continua să se concentreze pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România.

CITIȚI ȘI:

Grupul OMV Petrom a avut pierderi masive după taxa de solidaritate și scăderea prețurilor, față de rezultate-record anul trecut. Evoluția pe bursă

După ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și