Procesul de selecţie a Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) – care administrează cea mai mare aerogară din țară, Otopeni, și Băneasa -este criticat de Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar la CNAB, care reclamă, printr-un comunicat de presă transmis cu o zi înainte de ședința Adunării Generale a Acționarilor, că aceasta nu a respectat prevederile legislaţiei privind guvernanţa corporativă şi nu a identificat candidaţi potriviţi.
Oficialii FP solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin comunicatul transmis joi, să nu aprobe – conform ordinii de zi a ședinței de vineri a AGA – numirea membrilor Consiliului de Administraţie al CNAB pentru un mandat de patru ani şi să iniţieze urgent un nou proces de selecţie corect şi transparent.
Fondul Proprietatea a transmis joi că își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care a fost realizată selecția Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) pentru un mandat de patru ani de către acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
„Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți. Acționarii sunt așteptați să voteze numirea candidaților selectați la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), programată pe 19 iulie 2024”, se arată în comunicatul Fondului.
Potrivit sursei citate, Fondul a identificat până în acest moment mai multe probleme legate de procesul de selecție:
„Suntem profund îngrijorați de implementarea guvernanței corporative la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecție a Consiliului de Administrație. În ciuda importanței critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcționari publici și includerea unui candidat cu experiență în audit financiar. Am comunicat deja aceste deficiențe altor părți interesate de companie și de procesul de selecție, subliniind că este esențial să avem un Consiliu de Administrație competent și credibil pentru a asigura un viitor sustenabil și de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităților competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea și pentru a proteja interesele tuturor părților implicate”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea.
Astfel, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administrație al CNAB pentru un mandat de patru ani și să inițieze urgent un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație.
„În opinia noastră, având în vedere profilul companiei și importanța acesteia pentru țară, procesul de selecție trebuie să furnizeze candidați care, prin experiența profesională și reputația lor, să ofere un nivel minim de asigurare a unui tratament corect al tuturor părților interesate, inclusiv Fondul Proprietatea”, se arată în comunicatul transmis.
Din informațiile Gândul, procedura de selecție pentru administratorii CNAB s a desfășurat în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice în forma nemodificată până la apariția modificării după aprobarea Legea nr. 187 din 28 iunie 2023. Odată cu apariția modificarilor survenite prin aprobarea Legii 187 și operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), din 6 martie 202, apar și modificarile invocate de către Fondul Proprietatea.
Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania Națională Aeroporturi București a fost convocată pentru vineri, ora 11. Detalii din convocator, aici.
CNAB este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de acționat majoritar, și Societatea Fondul Proprietatea S.A ca acționar minoritar, cu 20% din capitalul social.
Anunţul de recrutare pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi București s.a. a fost publicat la începutul lunii august a anului trecut, conform documentelor publicate de companie.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și expertul său în recrutare S.C. Pluri Consultants România S.R.L. anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii membrilor Consiliului de Administraţie ai COMPANIEI NAŢIONALE AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Procesul de recrutare și selecţie are ca scop identificarea, recrutarea și selectarea celor mai potriviți 6 candidați pentru ocuparea postului de membru în Consiliul de Administrație la COMPANIA NAŢIONALA AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Acest proces de recrutare și selecție se derulează în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr. 111/2016 și H.G. nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, de arată în documentul care detaliază procesul de recrutare și selecție.