CORECTITUDINEA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE este asigurată de oameni plătiți mai prost decât gunoierii. Cât câștigă un membru într-o comisie electorală

CORECTITUDINEA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE este asigurată de oameni plătiți mai prost decât gunoierii. Cât câștigă un membru într-o comisie electorală
Publicat: 03/11/2014, 15:13

Membrii birourilor electorale primesc pe ora de muncă de la 6,25 de lei până la 7,91 lei, în funcție de sarcinile îndeplinite la secția de votare. Suma este mai mică decât cea câștigată de un angajat dintr-un restaurant din România, care primește 8,53 de lei pe oră și lucrează în cel mai prost plătit domeniu din țară.

Biroul electoral al unei secții de votare din România cuprinde un președinte și șapte membri, reprezentanți ai partidelor politice care au candidați la alegerile prezidențiale. Președintele câștigă 85 de lei pe zi pentru munca depusă în secția de votare, iar ceilalți membri ai biroului electoral câștigă 65 de lei pe zi, indiferent de numărul de ore muncite. La această sumă se adaugă 10 lei de persoană pe zi pentru gustări, băuturi răcoritoare și cafea.

Calculul gândul ia în considerare 12 ore de muncă pentru membrii biroului electoral, un salariu mediu brut de 1.366 de lei obținut de personalul din industria ospitalității și raportat de Institutul Național de Statistică, și prevederile Codului Muncii care arată că un angajat poate lucra până la 40 de ore pe săptămână, deci 160 de ore pe lună.

Membrii biroului electoral câștigă, totodată, mai puțin pe ora de muncă decât angajații cu cele mai mici salarii medii brute din economie, care se ocupă cu :

– fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 9,25 lei pe oră

– fabricarea mobilei – 9,41 lei pe oră

– tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinorie, harnașamente și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor – 9,47 lei pe oră

– industria alimentară – 9,72 lei pe oră

– prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite – 10,1 lei pe oră

– colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; recuperarea materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare – 10,33 lei pe oră.

Cinci din șapte membri ai biroului electoral sunt și membri ai partidelor de la guvernare (PSD-UNPR-PC; ACL; PMP; UDMR; PPDD), iar celelalte locuri sunt ocupate, prin tragere la sorți, de reprezentanți ai celorlalți candidați. Excepție fac candidații independenți care nu au membri în birourile electorale. Un partid aflat la guvernare poate renunța la locul său într-o secție de votare, iar acesta este ulterior redistribuit.

Președintele unui birou electoral poate fi plătit pentru cel mult cinci zile de muncă la primul tur al alegerilor prezidențiale, respectiv pentru cel mult 4 zile la al doilea tur. Ceilalți membri pot primi indemnizație pentru cel mult trei zile de muncă la primul tur și pentru cel mult două zile la cel de-al doilea tur al alegerilor. Programul de lucru este, potrivit HG 705/2014, de cel puțin șase ore de muncă, dar aceștia lucrează cel puțin dublu în ziua votului având în vedere că secțiile se deschid dimineața la ora 7:00 și se închid la 21:00.

Banii primiți de membrii birourilor electorale provin de la stat, din bugetele instituțiilor prefectului. Veniturile obținute de aceștia sunt impozabile.

Tot o indemnizație de 85 de lei pe zi primesc membrii Biroului Electoral Central (BEC) și membrii Birourilor Electorale Județene (BEJ). Statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar al BEC și BEJ primesc 65 de lei pe zi. La acești bani se adaugă cei 10 lei pe zi de persoană oferiți pentru băuturi răcoritoare sau gustări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor