Piețele financiare americane se confruntă cu pierderi de capital, în contextul reechilibrării structurale a sistemului mondial, comentează cotidianul italian Corriere della Sera, notând că investitorii se orientează spre Europa.
”Este în curs un transfer al capitalului de pe piețele financiare americane, iar investitorii se orientează spre alte piețe, în Europa și nu numai. Acesta este unul dintre factorii care explică scăderile burselor și diminuarea valorii dolarului”, scrie Federico Rampini, într-un editorial publicat în cotidianul Corriere della Sera.
Printre ipotezele care ar putea fi luate în calcul la prima vedere se numără respingerea de către investitori a politicilor lui Donald Trump.
”În realitate, ceea ce se întâmplă pe piețe este o reechilibrare structurală generată de alți factori, mai vechi și mai profunzi. Primul este că Statele Unite dobândiseră o cotă exagerată, preponderentă, în portofoliile tuturor investitorilor de pe planetă. În al doilea rând, în sistemul bursier american, cota marilor companii tehnologice digitale (”Big Tech”) era disproporționată”, explică autorul.
Este clar că politicile președintelui Donald Trump generează nervozitate și îngrijorare în rândul investitorilor, dar acțiunile sale constituie doar un pretext, fiind un catalizator pentru crearea unor ajustări necesare de mult timp.
Analistul Nir Kaissar, din cadrul grupului media Bloomberg, citat de Corriere della Sera, confirmă dinamica de pe bursele americane.
”Piețele financiare americane sunt tensionate, iar recenta corecție cu 10% a valorii activelor Bursei S&P 500 a generat preocupări în rândul investitorilor. (…) Prima cauză este asociată declarațiilor care vin de la Casa Albă în materie de politici comerciale. Climatul economic a devenit atât de tensionat încât managerii companiilor critică politicile Administrației de la Washington. Dar cealaltă vulnerabilitate este dependența Bursei S&P 500 de principalele șapte companii digitale, care constituie o treime din valoarea activelor tranzacționate”, explică analistul.
”Noul context ar putea fi mai puțin dezechilibrat la nivelul finanțelor mondiale. Iar Europa ar putea fi prima care să beneficieze de noul context. Trump generează haos, dar abordarea sa nu este principala cauză a evoluțiilor de pe piețe. Era necesară o reechilibrare de mult timp, iar Europa poate aspira să obțină un loc favorabil”, concluzionează editorialistul Federico Rampini.
Foto: Profimedia
Citește și: