Țările cu cea mai rapidă creștere economică din Europa de Est vor fi Polonia și Letonia, care își revine rapid după contracția puternică din timpul crizei economice, a sugerat Husain, potrivit cotidianului macedonean Utrinski vestnik, citat de Novinite.
Cea mai mare provocare pentru regiune, mai ales pentru țările îndatorate precum Croația și Serbia, este creșterea creditării pentru economie, precum și finanțarea externă, a spus el.
Economiile din regiune ar putea, de asemenea, fi afectate de inundațiile semnificative din Serbia și Bosnia-Herțegovina, precum și de impactul crizei din Ucraina și de eventuale sancțiuni împotriva Rusiei.
FMI estimează pentru România în acest an o creștere de 2,2%, iar pentru anul următor de 2,5%. În 2013, PIB-ul României a crescut cu 3,5%.
Economia Poloniei va consemna o evoluție mai bună decât cea a României în ambii ani analizați de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta și 3,3% anul următor.
Ungaria și Bulgaria vor avea rate mai lente de creștere comparativ cu România. Astfel, economia Ungariei ar urma să încetinească anul următor la 1,7%, după 2% în acest an, în timp ce creșterea PIB-ului Bulgariei se va accelera de la 1,6% în acest an la 2,5% anul următor.
Economia Greciei ar urma să înregistreze un avans de 0,6% în acest an și de 2,9% anul următor, estimează instituția financiară internațională.
Potrivit Indicelui de Percepție a Corupției prezentat la începutul lunii decembrie de Transparency International, România se află pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci poziții mai jos față de anul anterior, obținând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait și Italia.
Mai mult de două treimi din cele 177 de țări incluse în Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).